Wiosna wita nas nowalijkami, jest w śród nich rabarbar, trochę kwaśny, ale idealnie nadaje się do ciasta i na kompot. Ciasto z rabarbarem i musem jabłkowym, pyszne, mięciutkie, gdzie kawałki rabarbaru zatopione są w musie jabłkowym, trochę słodkie, trochę kwaśne.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 gram masła
- 2-3 łyżki mleka
- 1 litrowy słoik musu jabłkowego
- 0,5 kg rabarbaru
Wykonanie:
Masło podgrzać i rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia, oraz rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować, odlać pół litra ciasta, a do reszty dodać 1 szklankę mąki i wymieszać. Przygotować formę do ciasta, 25x40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Ciasto gęste, do którego dodaliśmy szklankę mąki, wyłożyć na dno foremki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, może być marmolada zrobiona z jabłek, lub jabłka starte i podduszone, a rabarbar poutykać w mus jabłkowy. Rabarbaru możemy dać więcej lub mniej, jak lubimy. Do odlanego wcześniej ciasta dodać 2 łyżki mleka, jeśli gęste dodać jeszcze jedną i polać ciasto po wierzchu. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto to możemy zrobić z samymi jabłkami.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńZrobie dzisiaj ale zamiast masla dodam olej.Mysle ze nie zmieni to w niczym smaku.
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy z olejem, proszę dać znać czy wyszło dobre, pozdrawiam!
Usuń