Początek jesieni

22 maja 2020

Ciastka kruche szybkie

Ciastka kruche, proste i bardzo szybkie, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, smaczne, pachnące wanilią. Składniki bardzo proste, zawsze są w domu, polecam zrobić od razu dwie porcje ciasteczek, można robić je razem z dziećmi.


Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 gram cukru
  • 120 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 200-250 gram mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru



Wykonanie:


Jajko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką, aż wszystko ładnie się połączy dodać olej, wszystko wymieszać. 200 gram mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu, mieszać trzepaczką, a potem ręką, jeśli cisto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Cisto na ciasteczka musi być miękkie, ale nie kleić się do ręki. Ja użyłam 225 gram mąki, zależy to od wielkości jajka. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą maczać w cukrze i układać na wysmarowanej tłuszczem foremce. Na koniec każdą kulkę przycisnąć widelcem, robiąc wzorek na ciasteczkach. Ciasteczek wyszło z tej porcji 30 sztuk. Pieczemy ciastka w temperaturze 200 stopni, 10 -12 minut, do zrumienienia, grzanie góra-dół.

1 komentarz:

  1. Super szybkie i zdumiewajaco kruche. Zrobilam z dziecmi, najwiecej zabawy przy robieniu wzorkow widelcem:-)

    OdpowiedzUsuń