Chlebek Naan, pyszny, mięciutki z patelni, z dodatkiem smażonej piersi z kurczaka w przyprawie kebab, sałatą, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem i z dwoma pysznymi sosami: jogurtowym i pomidorowym. Smaczna przekąska, danie kolacyjne czy nawet obiadowe, sytne i pyszne.
- 350 gram mąki pszennej
- 12 gram świeżych drożdży
- 100 gram ciepłej wody
- 100 gram jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej czarnuszki
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 5 listków sałaty
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Sos jogurtowy:
- 1 jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 0,5 szklanki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i odrobinę letniej wody, rozrobić i zostawić na chwilę, aby podrosły. Do mąki dodać proszek do pieczenia,sól i czarnuszkę, wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże, olej, jogurt wyrabiać ręką dolewając wodę. Dokładnie wyrobić, ciasto na chlebki jest miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło na około godzinę. Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na sześć części, rozwałkować na okrągłe placki. Patelnię nie przywierającą rozgrzać i na suchą włożyć jeden chlebek i przykryć przykrywką, smażyć około 4-5 minut, przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Tak usmażyć wszystkie chlebki Naan. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, obtoczyć w przyprawie kebab- gyros i usmażyć na tłuszczu chwilę z każdej strony. Przygotować warzywa: pomidora, rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki, sałatę porwać na mniejsze części. Przygotować sosy: wszystkie składniki sosu jogurtowego zmieszać w miseczce, to samo zrobić z drugim sosem w drugiej miseczce. Chlebek najlepiej jeszcze ciepły, posmarować z jednej połowy sosem jogurtowym, a z drugiej pomidorowym, nałożyć trochę kurczaka i warzyw, złożyć i polać jeszcze sosem. Chlebek Naan jest pyszny sam, nawet zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz