Buraczki do obiadu, na ciepło, idealne do kotletów mielonych, ale nie tylko, dobrze smakują także z sosami. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu, warto go jednak poświęcić bo to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do mięsa.
- 1 kg buraków
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 jabłko
- sól
- cukier
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki mąki
Wykonanie:
Buraki dokładnie wymyć, zalać wodą tak, aby je przykryła i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, nie trzeba nożem, skórka sama ładnie schodzi z ciepłych buraczków. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, włożyć starte buraki i przesmażyć, dodać starte jabłko. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli jabłko jest kwaśne np. antonówka, wtedy soku z cytryny dodajemy mniej, a jeśli jest słodkie nie musimy dodawać cukru. Gdy buraczki się obsmażą, posypujemy je mąką i szybko mieszamy, aby nie było grudek, smażymy tylko chwilę.
Ja dodaję jeszcze ciut jogurtu naturalnego;)
OdpowiedzUsuńA ja dodaję troszkę cebuli też
OdpowiedzUsuńBuraczki z cebulą i papryką to robię też, ale sałatkę na zimę w słoikach, polecam, pozdrawiam!
Usuń