Zupa szczawiowa przypomina mi dzieciństwo, moja babcia gotowała taką zupę z młodego szczawiu, ze śmietaną, a do tego jajko na twardo i ziemniaki ze skwarkami. Zupa szczawiowa należy do prostych zup, robi się ją bardzo szybko, teraz ze świeżego szczawiu jest najlepsza, a zimą ze szczawiu zakonserwowanego. Szczaw zawiera dużo witaminy C, co ma zbawienny wpływ na nasz organizm.
Składniki:
- 250 gramów kości wieprzowych, lub żeberek
- 2 garście świeżego szczawiu lub taki sobie zrobiony w słoiku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 jajka
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- sól
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, usunąć szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Marchew, pietruszkę i seler, obrać i umyć, a następnie wrzucić do zupy. Szczaw świeży dokładnie przebrać, odrzucić nadpsute listki, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo. Gdy mięso jest miękkie, osolić do smaku zupę i dodać szczaw, zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ja podają zupę szczawiową z ziemniakami i jajkiem na twardo, można ziemniaki podać oddzielnie okraszone smażonym boczkiem i cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz