Zupa koperkowa delikatna, pełna aromatu, zdrowa i na dodatek chyba najprostsza z zup. Można ugotować ją na wywarze drobiowym czy wieprzowym. Ja przeważnie gotuję ja na kurczaku, ale też na rosole, wtedy jest to najszybsza zupa. Zupa idealna dla dzieci.
Składniki:
- 250 gram mięsa z kością
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- trochę pora
- 2-3 łyżki świeżego koperku lub mrożonego
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- sól
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Wolno gotować , dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku. Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Gdy mięso jest miękkie, dodać koperek. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę i zagotować. Na koniec dodać śmietanę, rozmieszaną z łyżką gorącej zupy. Gdy mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotowanie zupy koperkowej trwa tylko chwilę, a zupa jest pyszna. Podajemy ją z ugotowanym makaronem, lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz