Początek jesieni

16 kwietnia 2020

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa gotowana często na Wielkanoc, bardzo dobra rozgrzewająca, dla tych co lubią wyraziste smaki, ugotowana na białej kiełbasie, z jajkiem na twardo, z dodatkiem majeranku i warzyw. Można dodać do niej ziemniaki. Warto ją ugotować, ze względu na chrzan, który nadaje jej aromatu i jest bardzo zdrowy.


Składniki:

  • 0,5 kg surowej dobrej kiełbasy białej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 marchew 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3-4 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem wody, zagotować, zmniejszyć grzanie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i surową kiełbasę. Parzyć wszytko w temperaturze 75 stopni przez 45 minut. Jajka ugotować na twardo. Korzeń chrzanu oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Uwaga chrzan szczypie i dlatego lepiej trzeć go na powietrzu. Do zupy dodać chrzan i sok z cytryny do smaku, ja dodałam 4 łyżki chrzanu. Mąkę rozprowadzić wodą i zaprawić zupę. Dodać sól i pieprz do smaku, a na koniec wsypać majeranek i wlać śmietanę. Zupę chrzanową podawać z kiełbasą białą pokrojoną na grubsze plasterki i z jajkiem na twardo. Można dodać ziemniaki ugotowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz