Zupa chrzanowa gotowana często na Wielkanoc, bardzo dobra rozgrzewająca, dla tych co lubią wyraziste smaki, ugotowana na białej kiełbasie, z jajkiem na twardo, z dodatkiem majeranku i warzyw. Można dodać do niej ziemniaki. Warto ją ugotować, ze względu na chrzan, który nadaje jej aromatu i jest bardzo zdrowy.
Składniki:
- 0,5 kg surowej dobrej kiełbasy białej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka majeranku
- 3-4 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem wody, zagotować, zmniejszyć grzanie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i surową kiełbasę. Parzyć wszytko w temperaturze 75 stopni przez 45 minut. Jajka ugotować na twardo. Korzeń chrzanu oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Uwaga chrzan szczypie i dlatego lepiej trzeć go na powietrzu. Do zupy dodać chrzan i sok z cytryny do smaku, ja dodałam 4 łyżki chrzanu. Mąkę rozprowadzić wodą i zaprawić zupę. Dodać sól i pieprz do smaku, a na koniec wsypać majeranek i wlać śmietanę. Zupę chrzanową podawać z kiełbasą białą pokrojoną na grubsze plasterki i z jajkiem na twardo. Można dodać ziemniaki ugotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz