Sernik Zachód Słońca, to kakaowe ciasto kruche, na nim połówka brzoskwini, przykryta delikatną, puszystą masą sernikową, a wszystko przykrywa piana z białek. Po przekrojeniu ciasto wygląda jakby nad czarną ziemią chowało się pół słońca, otulone jeszcze jasnym niebem z delikatnymi chmurami. Sernik bardzo dobry i prosty w wykonaniu.
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki wody
- 0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę pszenną połączyć z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wszystko posiekać z masłem, dodać żółtka, wodę i wyrobić ciasto. Foremkę 25 x 35 dużą wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować dokładnie tłuszczem, wyłożyć ciasto kakaowe.
Masa serowa:- 1 kg zmielonego sera
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu ser, mleko i olej. Na koniec dodać budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę syropu z brzoskwiń.
Brzoskwinie dobrze odsączyć od soku, każdą przekrojoną częścią umoczyć w mące ziemniaczanej i położyć na cieście, w dwóch rzędach. Na wierzch wylać masę serową, uważać, aby brzoskwinie się nie przesunęły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić sernik i piec 50 minut do zrumienienia.
Piana:
Pozostałe 6 białek ubić dokładnie ze szklanką cukru, na koniec delikatnie wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Pianę wylać na ciasto i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz