Szpinak, bardzo zdrowy najlepiej jeść go na surowo. Sałatka ze szpinaku, z serem feta, mozzarellą, suszonymi pomidorami, młodą rzodkiewką, polana pysznym sosem i posypana słonecznikiem to smaczna sałatka do grilla, na spotkania z przyjaciółmi, pożywna przekąska, nawet pyszna kolacja.
Składniki:
- 150 gram szpinaku
- 100 gram sera Feta
- 100 gram mozzarelli
- 4-5 suszonych pomidorów
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- pieprz
- oregano
Sos:
- 2 łyżki oleju od pomidorów
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Większe listki szpinaku porwać, a mniejsze zostawić w całości i przełożyć do salaterki. Ser pokroić w kostkę, pomidory odsączyć i pokroić w paseczki, a rzodkiewkę w plasterki. Wszystko dodać do szpinaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja. Sałatkę posypać pieprzem, oregano i polać sosem. Sałatka ze szpinaku wiosenna gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz