Sałatka ze szpinaku świeżego z sosem czosnkowym, jajkiem ugotowanym na twardo, z dodatkiem sera Feta i suszonych pomidorów, a wszystko posypane orzechami, to zdrowe i smaczne danie na kolację, posiłek do pracy a także lekki obiad. Przepis jest prosty, uniwersalny, można dodać świeże pomidory lub oliwki.
Składniki:
- 150 gramów szpinaku
- pół opakowania sera Feta
- 3 jajka
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
- Sos:
- 190 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżego oregano
- pieprz
Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Na dużym talerzu ułożyć szpinak. Przygotować sos: do jogurtu, najlepiej gęstego przecisnąć czosnek, wymieszać i dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i tak samo pokrojone oregano, wymieszać, doprawić pieprzem i polać szpinak sosem, nie mieszać ze szpinakiem. Na środku sałatki na sos wyłożyć pokrojony w kostkę ser, a w około niego posypać cząstkami jajka. Pomidory suszone pokroić i posypać sałatkę. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć je na suchej patelni i na koniec posypać całą sałatkę. Sałatka ze szpinaku z sosem czosnkowym jest bardzo zdrowa i smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz