Miód z mniszka robię co roku, jest smaczny, posiada wiele witamin, ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ nerwowy i odpornościowy. Mniszek zbieramy w miejscach oddalonych od ruchu samochodów, najlepiej w południe gdy kwiaty są w pełni rozwinięte. Należy zrywać same kwiatki, gdyż łodyżki są gorzkie.
- 500 kwiatków mniszka lekarskiego
- 4 cytryny
- 2 kg cukru
- 3 szklanki wody
Wykonanie:
Zebrane kwiatki mniszka należy wysypać na arkusz białego papieru, aby pozbyć się małych żyjątek, które uwielbiają kwiatki mniszka. Gdy jesteśmy już pewni, że kwiatki są czyste przekładamy je do garnka zalewamy trzema szklankami wody i dodajemy wymytą i wyszorowaną jedną cytrynę pokrojoną na kawałki. Całość gotujemy godzinę. Gdy wywar trochę przestygnie, przeciskamy go przez płótno lub gazę, starając się wycisnąć jak najwięcej soku. Wyciśnięty sok przelać do garnka, dodać dwa kilo cukru i sok wyciśnięty z trzech cytryn zagotować i gotować wolno około trzech godzin do uzyskania odpowiedniej gęstości. Słoiki wyparzyć, wlać miód i odwrócić do góry dnem, zostawić pod kołderką, aż wystygnie. Taki miód może stać i dwa lata. Ja gotuję dłużej i wtedy miód wygląda jak prawdziwy. Taki miód dodaje do sera, miksuję i mam twarożek , lub smaczny jest też z chlebem i masłem. Z porcji tej wyszło pięć słoików pysznego miodu.
Polecam warto zrobić robię już od kilku lat Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwspaniale i dzięki za przepis . Mam z zeszłego roku malutki słoiczek miodu i w tym roku mam zamiar zrobić sama . Serdeczności , zdrowia , spokoju i optymizmu
OdpowiedzUsuńDziękuje, pozdrawiam i zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńZrobiłam miód pyszny, gęsty jak prawdziwy, a jaki piękny zapach w całym domu, przepis super!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ten miodzio .Ciekawe czy też będę też taka zachwycona ...
OdpowiedzUsuńTylko czemu tyle cukru ???
OdpowiedzUsuńCukier konserwuje, taki jest przepis, a miód pyszny i gęsty, pozdrawiam!
UsuńJa robiłam ale na 40dkg mniszka pół kg cukru i wyszedł super
UsuńTą pierwszą wyszorowaną cytrynę to kroi Pani całą czy obiera ze skórki i dopiero kroi.
OdpowiedzUsuńCzy kwiatki całe, czy tylko żółta część?
OdpowiedzUsuńCałe kwiatki bez ogonków, ale nie same płatki, tylko cała główka z płatkami, pozdrawiam!
UsuńCzy zamiast cukru można dodać erytrol, ksylitol albo stewie?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, zawsze robiłam z cukrem.
UsuńNie będzie gorzki.
UsuńNie, jest bardzo dobry.
UsuńIle wychodzi płynu przed dodaniem cukru?
OdpowiedzUsuńNigdy nie mierzyłam, pozdrawiam!
UsuńTaki też robie jest super
OdpowiedzUsuńDzięki zaraz pędze na łąke po kwiatki i biorę się do roboty pozdrawiam
OdpowiedzUsuń