Krem do tortu, na bazie gotowanej masy z jajek i mąki, oraz masła. Stary prosty przepis, a krem pyszny, szybko się robi, nie warzy się. Można dodać kakao, lub startą czekoladę, wtedy mamy krem czekoladowy. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że otrzymamy krem orzechowy. Możliwości jest wiele.
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1,5 kostki masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajka i pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać pozostałe pół szklanki mleka i wymieszać. Dwie szklanki mleka zagotować, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i po trochu wlewać połowę mleka. do mąki z jajkami cały czas mieszając. Następnie mąkę z jajkami i mlekiem wlać do gotującego pozostałego mleka, mieszając zagotować, uważać aby masa się nie przypaliła, przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Do miski włożyć miękkie masło dodać cukier puder i ubijać mikserem do białości. Gdy masło jest dokładnie ubite, dodawać po trochu zimną masę jajeczną i cały czas ucierać, krem musi być puszysty i gładki. Taki krem nadaje się do przełożenia tortu, lub ciasta.
Moj stary sprawdzony przepis na dobrą masę
OdpowiedzUsuńZawsze go robię już od lat, jest pyszny🙂
OdpowiedzUsuńCzy może być do orzeszków
OdpowiedzUsuńMoże być, ja dodawałam do kremu trochę mielonych orzechów i nadziewałam orzeszki.
Usuń