Kotlety mielone w sosie grzybowym, bardzo proste ale smaczne danie. Do sosu możemy wykorzystać świeże leśne grzyby, lub mrożone. Kotlety są soczyste, pyszne, można wykorzystać nawet kotlety, które nam zostały z poprzedniego dnia, a w sosie grzybowym będą smakowały inaczej.
- 0,5 kg mięsa z łopatki przerośniętej tłuszczem
- 1 bułka czerstwa
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka śmietany
- zielona natka pietruszki
- 300 gram grzybów świeżych leśnych
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, zmielić przez maszynkę razem z namoczoną bułką. Do masy mięsnej dodać jajko, sól i pieprz do smaku i wyrobić masę. Z mięsa moczonymi w wodzie rękami zrobić nie duże kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Na rozgrzany tłuszczu obsmażyć do zrumienienia z obu stron kotlety. Świeże leśne grzyby dokładnie obrać, umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz włożyć cebulę i przesmażyć ją na złoto, dołożyć grzyby, mieszając smażyć je przez chwilę. Grzyby podlać gorącą wodą, jak się sos zagotuje włożyć kotlety i dusić pół godziny na wolnym grzaniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, zagotować sos z kotletami. Zieloną natkę umyć, drobno posiekać i dodać do sosu na koniec. Tak samo można zrobić sos z grzybów mrożonych, czas przygotowania skróci się, nie musimy grzybów obierać tylko wkładamy je od razu na patelnię do cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz