Kopytka z gotowanych ziemniaków połączonych ze sparzonym i zmielonym szpinakiem, polane zrumienioną cebulą, skwarkami z kiełbasy i pokrojonym serem Feta, to pomysł na szybkie, smaczne danie i zdrowe dzięki szpinakowi. Kopytka ładnie się prezentują, smaku szpinaku nie czuć, a to ważne dla tych osób co nie lubią szpinaku.
- 600 gram ziemniaków
- 100 gram szpinaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- mąka pszenna
- 1 cebula
- 100 gram kiełbasy
- 100 gram sera Feta
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić, musi być ich po zmieleniu 600 gram, można wykorzystać ziemniaki ugotowane, które zostały nam z poprzedniego dnia. Szpinak przebrać, umyć zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić bardzo dokładnie i zmielić. Można użyć szpinaku mrożonego, dodać tak dwa brykiety. Do miski włożyć zmielone ziemniaki, dodać szpinak, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć, a to miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać jajko i zagnieść cisto. Z ciasta formować wałeczki i nożem ucinać centymetrowe kopytka. Zagotować wodę, osolić i na wrzącą wrzucać kopytka, gdy wypłyną wszystkie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Ugotowane kopytka odcedzić, wyłożyć na talerze. Przygotować okrasę: pokroić cebulę w plasterki, a kiełbasę w kostkę i przesmażyć na rumiano. Polać kopytka ze szpinakiem, a na wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz