Początek jesieni

3 kwietnia 2020

Ciasto Seromak

Seromak pyszne ciasto, które wymaga trochę pracy, ale warto zrobić je chociaż na święta. Ciasto składa się z trzech warstw: ciasta kruchego, masy makowej i masy serowej.
 







Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
Masa serowa:

 Żółtka oddzielić od białek, ubić z  cukrem,  dodać  cukier  waniliowy,  dodawać  po  łyżce  sera z wiaderka. Na koniec dodajemy olej, budyń i kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, musi piana stać, delikatnie mieszamy z masą serową.

Ciasto kruche:
  • 200 gramów mąki
  •  100 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 2  żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie  składniki  ciasta,  oprócz  żółtek  posiekać,  dodać  żółtka  i  zagnieść  ciasto   kruche.
Przygotować prostokątną dużą formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić całe dno formy


Masa makowa:
  • 0,25 kg maku
  • 2 jajka
  • 100 gramów rodzynek
  • 100 gramów bakalii z orzechami
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 aromat migdałowy
  • 1/4 kostki masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej
Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, bułkę tartą i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta kruchego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Na ciasto kruche wyłożyć masę makową, a na wierzch masę serową. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ciasto co najmniej godzinę. Można po upieczeniu polać polewą czekoladową lub lukrem.

11 komentarzy:

  1. A masa makowa z puszki moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do masy makowej z puszki dodaję tylko ubitą pianę z 4 lub 5 jaj bez żółtek i wychodzi elegancko nie jest w tedy taka sucha i nabierze pulchności ☺️

      Usuń
  2. Ja robię z maku, trudno mi powiedzieć co trzeba dodać do takiej masy gotowej, ale można spróbować, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć maku mielonego, kupionego ze sklepu? Jak z nim postępować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można, trzeba zrobić tak jak w przepisie jak już mak zmielony, na torebce od maku powinno pisać czy trzeba go sparzyć. Przesmażyć go tak jak w przepisie i dodać cukier itd... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak duża blacha na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  6. A można dodać gotowy mak z puszki?

    OdpowiedzUsuń