Seromak pyszne ciasto, które wymaga trochę pracy, ale warto zrobić je chociaż na święta. Ciasto składa się z trzech warstw: ciasta kruchego, masy makowej i masy serowej.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
- 3/4 szklanki oleju
- cukier waniliowy
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy, dodawać po łyżce sera z wiaderka. Na koniec dodajemy olej, budyń i kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, musi piana stać, delikatnie mieszamy z masą serową.
Ciasto kruche:
- 200 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz żółtek posiekać, dodać żółtka i zagnieść ciasto kruche.
Przygotować prostokątną dużą formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić całe dno formy
Masa makowa:
- 0,25 kg maku
- 2 jajka
- 100 gramów rodzynek
- 100 gramów bakalii z orzechami
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 aromat migdałowy
- 1/4 kostki masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, bułkę tartą i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta kruchego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Na ciasto kruche wyłożyć masę makową, a na wierzch masę serową. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ciasto co najmniej godzinę. Można po upieczeniu polać polewą czekoladową lub lukrem.
A masa makowa z puszki moze byc?
OdpowiedzUsuńJa do masy makowej z puszki dodaję tylko ubitą pianę z 4 lub 5 jaj bez żółtek i wychodzi elegancko nie jest w tedy taka sucha i nabierze pulchności ☺️
UsuńJa robię z maku, trudno mi powiedzieć co trzeba dodać do takiej masy gotowej, ale można spróbować, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA można użyć maku mielonego, kupionego ze sklepu? Jak z nim postępować?
OdpowiedzUsuńSuper tak samo z mielonym
UsuńMożna, trzeba zrobić tak jak w przepisie jak już mak zmielony, na torebce od maku powinno pisać czy trzeba go sparzyć. Przesmażyć go tak jak w przepisie i dodać cukier itd... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak duża blacha na ciasto?
OdpowiedzUsuńForma 20 na 35 cm, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny.
OdpowiedzUsuńA można dodać gotowy mak z puszki?
OdpowiedzUsuńLepszy jest sobie zrobiony, ale można taki z puszki.
Usuń