Początek jesieni

17 kwietnia 2020

Biszkopt idealny

Biszkopt to ciasto, które najczęściej jest bazą do tortu.  Przepis na ten biszkopt mam od mojej babci, jest prosty, a ciasto ładnie wyrasta, robi się szybko. Babcia mówiła, że aby biszkopt się udał, muszą być świeże jajka, a ja to potwierdzam. Z tego przepisu biszkopt wychodzi duży, tortownica musi być o średnicy 26-27 cm.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:
Jajka ubić dokładnie z cukrem, aż masa będzie biała, a cukier się rozpuści. Mąki obie przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić biszkopt i piec 50 minut. Biszkopt wyrośnie duży, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jeśli tak wyjąć z piekarnika i zostawić, aby ostygł. 

5 komentarzy:

  1. Spróbuję zrobić. Tylko niewiem o jakiej pojemności są szklanki 250 czy 200

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna dodać kakao

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale trzeba zmniejszyć ilość mąki, jeśli dodamy łyżkę kakao to o jedną łyżkę mąki mnij.

      Usuń
  3. Biszkopt jak marzenie. Konstystencja jak trzeba i dobrze wyrósł.

    OdpowiedzUsuń