Biszkopt to ciasto, które najczęściej jest bazą do tortu. Przepis na ten biszkopt mam od mojej babci, jest prosty, a ciasto ładnie wyrasta, robi się szybko. Babcia mówiła, że aby biszkopt się udał, muszą być świeże jajka, a ja to potwierdzam. Z tego przepisu biszkopt wychodzi duży, tortownica musi być o średnicy 26-27 cm.
Składniki:
- 7 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
Jajka ubić dokładnie z cukrem, aż masa będzie biała, a cukier się rozpuści. Mąki obie przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić biszkopt i piec 50 minut. Biszkopt wyrośnie duży, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jeśli tak wyjąć z piekarnika i zostawić, aby ostygł.
Spróbuję zrobić. Tylko niewiem o jakiej pojemności są szklanki 250 czy 200
OdpowiedzUsuńPojemność 200 ml.
UsuńCzy mozna dodać kakao
OdpowiedzUsuńTak, ale trzeba zmniejszyć ilość mąki, jeśli dodamy łyżkę kakao to o jedną łyżkę mąki mnij.
UsuńBiszkopt jak marzenie. Konstystencja jak trzeba i dobrze wyrósł.
OdpowiedzUsuń