Początek jesieni

1 kwietnia 2020

Babka z rodzynkami

Babka z rodzynkami, bardzo wilgotna, smaczna i długo zachowująca świeżość dzięki jogurtowi, bardzo prosty przepis, nawet dla laika. Nie ma potrzeby ubijania piany, czy ucierania żółtek. Wszystkie produkty wyrabiamy razem, tak że przygotowanie babki jest bardzo proste. Nie potrzebna jest też waga, wszystko mierzymy kubkiem od jogurtu.


Składniki:

  • 190 ml jogurtu naturalnego
  • 1 kubeczek cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 gramów rodzynek
  • tłuszcz do smarowania formy
  • bułka tarta 

Wykonanie:
Rodzynki opłukać i zalać wrzącą wodą. Do miski włożyć jogurt naturalny, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wymieszać łyżką. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia, wymieszać i wsypać do miski, dodać olej i mikserem połączyć wszystkie składniki, nie trzeba ubijać długo, wystarczy jak masa na babkę będzie jednolita. Rodzynki odcedzić dokładnie, dodać do ciasta i wymieszać. Formę na babkę większą, lub dwie małe nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i włożyć ciasto. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest sucha. Babkę wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem czy polewą czekoladową.
   Babka czekoladowa

3 komentarze:

  1. Co znaczu kubeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast wagi jako miarki używasz kubek po tym jogurcie ,który użyjesz do ciasta 190ml

      Usuń