Babka drożdżowa z rodzynkami, smaczna, idealna na Święta Wielkanocne, ale i tak po prostu do kawki. Warto potrudzić się i zrobić własnoręcznie babkę drożdżową, wynagrodzi nam smakiem i zapachem w całym domu, a przy tym to jedno z najzdrowszych ciast.
Składniki:- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru plus 1 łyżeczka
- 50 gram masła
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 50 gram drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 100 gram rodzynek
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- woda
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, a drożdże rozkruszyć dodać łyżeczkę cukru i trochę mleka, rozrobić i zostawić aby drożdże podrosły. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę mleka, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko dodać do żółtek z cukrem, dodać także wyrośnięte drożdże. Ciasto można wyrobić w mikserze planetarnym, lub ręcznie. Wyrabiać ciasto ręką, trudno powiedzieć ile, jest zasada że ciasto musi odchodzić od ręki. Masło roztopić dodać pod koniec wyrabiania do ciasta. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie dobrze odsączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w cieple aby wyrosło, trudno określić czas, ale mniej więcej godzinę. Przygotować formę na babkę, wysmarować ją dokładnie tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i ułożyć w foremce, łącząc oba końce. Ciasta jest na dużą formę do babki, jeśli mamy mniejszą to wyjdą nam dwie małe babki. Babkę drożdżową pieczemy w 165 stopniach przez 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Wyjmujemy gorącą babkę gdzieś po 5 minutach z foremki i od razu oblewamy lukrem.
Lukier:
Cukier puder przesiać przez sitko, dodać sok z cytryny i odrobinę zimnej przegotowanej wody, mieszać aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier jest za gęsty dodać wody, a jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz