30 kwietnia 2020

Makowiec odwracany

Makowiec odwracany, to ciasto z masą makową na biszkopcie, ale pieczone tak, że masa makowa jest na spodzie, a biszkopt u góry, a po upieczeniu odwraca się i biszkopt jest spodem ciasta, a masa makowa na wierzchu. Makowiec jest bardzo dobry, wilgotny, a biszkopt pasuje idealnie, całość wygląda jak tort. Ja robię to ciasto z maku, ale można tu użyć masę makową gotową, dodając do niej jajka, kaszę manną, masło i miód.




Składniki na masę makową:
  • 250 gram maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram orzechów, bakalii
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wykonanie:
Mak namoczyć na noc, odcedzić zalać wrzącą wodą, zagotować. Gdy mak wystygnie, zmielić go dwa razy przez maszynkę do mięsa dodając po trochu cukru. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód, zmielony mak z cukrem i przesmażyć chwilę mieszając. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a orzechy pokroić, umyć bakalie i też pokroić. Dodać bakalie z odcedzonymi rodzynkami do maku, wymieszać i dodać kaszę manną. Gdy masa przestygnie dodać do niej żółtka i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, dodać na koniec aromat migdałowy. Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i wyłożyć masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.


Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Wykonanie:
Jajka ubić dokładnie z cukrem do białości. obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z jajkami. 
Gdy masa makowa będzie piekła się już 40 minut, wyjąć tortownicę i wlać na masę makową ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30-35 minut, do lekkiego zrumienienia biszkoptu.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 15 minut, aby przestygło, a następnie wyłożyć je na talerz tak, aby biszkopt znalazł się na spodzie a masa makowa była u góry. Ciasto polać lukrem, można ozdobić bakaliami, a nawet kremem.
Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę wody zimnej przegotowanej

Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym, dodając wodę do odpowiedniej gęstości.

29 kwietnia 2020

Sałata wiosenna z nowalijkami

Wiosna to sezon na wszelkie nowalijki najzdrowsze, ale z własnej działki. Nie każdy ma taką możliwość, ale sałata, rzodkiewka, szczypiorek najlepsze są teraz, więc jedzmy ich jak najwięcej. Sałata wiosenna to połączenie nowalijek, rzodkiewki, szczypiorku, ale też pokrzywy, zerwanej z miejsca oddalonego od drogi,  która teraz jest najzdrowsza, i w tej sałatce prawie nie wyczuwalna, a zbawienna dla naszego organizmu.



Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 6 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • młoda pokrzywa
  • jogurt naturalny gęsty
  • śmietana do sałatek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:
Sałatę przebrać, odrzucić gorsze listki, umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki lub miski. Pokrzywę, najlepiej robić to w rękawiczkach bo trochę parzy, umyć, przebrać i drobno pokroić, dodać do sałaty. Tak samo pokroić wymyty szczypior. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, dodać do sałaty i wszystko wymieszać. Śmietanę połączyć z jogurtem, dodać cukier, sok z cytryny i polać sałatę, wymieszać.

28 kwietnia 2020

Pianka bez pieczenia

Pianka - bardzo pyszne ciasto bez pieczenia, smakuje trochę jak ptasie mleczko,  w którym możemy wykorzystać białka jajek pozostałych np. z ciasta drożdżowego, lub faworków. Pianka jest bardzo delikatna, puszysta dodatek galaretki z owocami świeżymi lub mrożonymi dodaje jej kwasowości, co podkreśla smak ciasta. Przepis bardzo prosty i szybki, idealny na lato, ale i w chłodne dni cieszy swoim smakiem.


Składniki:

  • 4-5 białek jaj
  • 2 galaretki
  • 3/4 szklanki cukru
  • biszkopty na dno tortownicy
  • owoce świeże lub mrożone
  • 1/2 szklanki mleka

Wykonanie:
Galaretkę, najlepiej cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Drugą galaretkę, może być inna wiśniowa, pomarańczowa lub cytrynowa rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody w drugim naczyniu, będzie nam potrzebna do zalania owoców na  piance. Przygotować tortownicę 25-26 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Biszkopty okrągłe moczyć delikatnie w mleku i wyłożyć nimi całe dno tortownicy. Gdy galaretka cytrynowa trochę się zgęstnieje, nie może być ani płynna ani twarda, zaczynamy ubijać białka dodając do nich po trochu cukier, cały czas ubijając. Gdy białka są ubite, a cukier cały się rozpuści nie przerywając ubijania dolewamy lekko ściętą galaretkę. Piankę wykładamy na biszkopty lekko wyrównujemy. Można na chwilę wstawić do lodówki. Przygotować owoce: mogą być truskawki, borówki, banany czy brzoskwinie świeże lub w syropie, pokroić owoce lub w całości wyłożyć na piankę i zalać drugą galaretką, też lekką ściętą .

25 kwietnia 2020

Sałatka ze szpinaku wiosenna

Szpinak, bardzo zdrowy najlepiej jeść go na surowo. Sałatka ze szpinaku, z serem feta, mozzarellą, suszonymi pomidorami, młodą rzodkiewką, polana pysznym sosem i posypana słonecznikiem to smaczna  sałatka do grilla, na spotkania z przyjaciółmi,  pożywna przekąska, nawet pyszna kolacja. 


Składniki:

  • 150 gram szpinaku
  • 100 gram sera Feta
  • 100 gram mozzarelli
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • pieprz
  • oregano

Sos:

  • 2 łyżki oleju od pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Większe listki szpinaku porwać, a mniejsze zostawić w całości i przełożyć do salaterki. Ser pokroić w kostkę, pomidory odsączyć i pokroić w paseczki, a rzodkiewkę w plasterki. Wszystko dodać do  szpinaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja. Sałatkę posypać pieprzem, oregano i polać sosem. Sałatka ze szpinaku wiosenna gotowa.

24 kwietnia 2020

Sernik Zachód Słońca

Sernik Zachód Słońca, to kakaowe ciasto kruche, na nim połówka brzoskwini, przykryta delikatną, puszystą masą sernikową, a wszystko przykrywa piana z białek. Po przekrojeniu ciasto wygląda jakby nad czarną ziemią chowało się pół słońca, otulone jeszcze jasnym niebem z delikatnymi chmurami. Sernik bardzo dobry i prosty w wykonaniu.


Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Mąkę pszenną połączyć z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wszystko posiekać z masłem, dodać żółtka, wodę i wyrobić ciasto. Foremkę 25 x 35 dużą wyłożyć papierem do pieczenia, lub posmarować dokładnie tłuszczem, wyłożyć ciasto kakaowe.


Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu ser, mleko i olej. Na koniec dodać budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę syropu z brzoskwiń.
Brzoskwinie dobrze odsączyć od soku, każdą przekrojoną częścią umoczyć w mące ziemniaczanej i położyć na cieście, w dwóch rzędach. Na wierzch wylać masę serową, uważać, aby brzoskwinie się nie przesunęły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni wstawić sernik i piec 50 minut do zrumienienia. 
Piana:
Pozostałe 6 białek ubić dokładnie ze szklanką cukru, na koniec delikatnie wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. 
Pianę wylać na ciasto i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika.

23 kwietnia 2020

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka z gotowanych ziemniaków połączonych ze sparzonym i zmielonym szpinakiem, polane zrumienioną cebulą, skwarkami z kiełbasy  i pokrojonym serem Feta, to pomysł na szybkie, smaczne danie i zdrowe dzięki szpinakowi. Kopytka ładnie się prezentują, smaku szpinaku nie czuć, a to ważne dla tych osób co nie lubią szpinaku.






Składniki:

  • 600 gram ziemniaków
  • 100 gram szpinaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 cebula
  • 100 gram kiełbasy
  • 100 gram sera Feta
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić, musi być ich po zmieleniu 600 gram, można wykorzystać ziemniaki ugotowane, które zostały nam z poprzedniego dnia. Szpinak przebrać, umyć zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić bardzo dokładnie i zmielić. Można użyć szpinaku mrożonego, dodać tak dwa brykiety. Do miski włożyć zmielone ziemniaki, dodać szpinak, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć, a to miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać jajko i zagnieść cisto. Z ciasta formować wałeczki i nożem ucinać centymetrowe kopytka. Zagotować wodę, osolić i na wrzącą wrzucać kopytka, gdy wypłyną wszystkie, zmniejszyć  grzanie i wolno gotować 5 minut.  Ugotowane kopytka odcedzić, wyłożyć na talerze. Przygotować okrasę: pokroić cebulę w plasterki, a kiełbasę w kostkę i przesmażyć na rumiano. Polać kopytka ze szpinakiem, a na wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

22 kwietnia 2020

Jak zamrozić szpinak

Szpinak jest bardzo zdrowy, zawiera witamin i soli mineralnych. Najlepiej jeść go na surowo, jako dodatek do kanapki czy sałatki. Warto też zrobić sobie zapas na zimę. Teraz szpinak jest świeży, kto ma większe ilości na działce polecam go zamrozić. Mrożenie szpinaku, niby proste, ale nie każdy wie jak to zrobić. Ja szpinak mrożę co roku, dlatego, że bardzo go lubimy i jemy całym rokiem.


Składniki:

  • 2-3 kg świeżego szpinaku najlepiej z działki


Szpinak przed mrożeniem należy dokładnie przebrać, odrzucić grubsze łodygi i gorsze listki. Następnie należy go dokładnie umyć i osuszyć. Niektórzy mrożą szpinak surowy, ja nie polecam tej metody. Szpinak przebrany i umyty wkładam do garnka na parę i paruję chwilę, aż zmniejszy się jego ilość. W ten sposób nie zajmie dużo miejsca w zamrażalce.  Przygotowuję bardzo zimną wodę i od razu przekładam szpinak do tej wody. odsączam po chwili. Robię tak, aby szpinak nie stracił pięknego zielonego koloru. Zostawiam szpinak na sicie, aby dobrze się odsączył. Mrożę na dwa sposoby: jedne liście w całości, drugie mielę przez maszynkę. Te liście w całości wykorzystuję do sosu do makaronu, lub do jajecznicy, zaś szpinak mielony mam gotowy aby dodać do rolady, czy ciasta Leśny Mech, a nawet zrobić z nim kopytka. Robię porcje szpinaku po 100 i 200 gram, przekładam do torebek foliowych specjalnych do mrożenia i na całą zimę mam swój szpinak. Polecam wszystkim ten wypróbowany przeze mnie sposób.

21 kwietnia 2020

Piernik szybki

Piernik szybkie wilgotne ciasto, pachnące cynamonem, goździkami, Przepis nieskomplikowany, prosty, taki piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Można dodać do niego bakalii, wzbogacą one smak ciasta, ale nie jest to konieczne.


Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słoika dżemu lub przecieru z jabłek
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika

Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać dżem. Mąkę przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać i dodać po trochu do masy jajecznej, razem z rozpuszczonym masłem. Piernik najlepiej piec w foremce keksowej, którą należy posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem czy piernik jest suchy. Gotowy piernik polać lukrem, lub polewą czekoladową. 

20 kwietnia 2020

Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka robię co roku, jest smaczny, posiada wiele witamin, ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ nerwowy i odpornościowy. Mniszek zbieramy w miejscach oddalonych od ruchu samochodów, najlepiej w południe gdy kwiaty są w pełni rozwinięte. Należy zrywać same kwiatki, gdyż łodyżki są gorzkie.


Składniki:

  • 500 kwiatków mniszka lekarskiego
  • 4 cytryny
  • 2 kg cukru
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:
Zebrane kwiatki mniszka należy wysypać na arkusz białego papieru, aby pozbyć się małych żyjątek, które uwielbiają kwiatki mniszka. Gdy jesteśmy już pewni, że kwiatki są czyste przekładamy je do garnka zalewamy trzema szklankami wody i dodajemy wymytą i wyszorowaną jedną cytrynę pokrojoną na kawałki. Całość gotujemy godzinę. Gdy wywar trochę przestygnie, przeciskamy go przez płótno lub gazę, starając się wycisnąć jak najwięcej soku. Wyciśnięty sok przelać do garnka, dodać dwa kilo cukru i sok wyciśnięty z trzech cytryn zagotować i gotować wolno około trzech godzin do uzyskania odpowiedniej gęstości.  Słoiki wyparzyć, wlać miód i odwrócić do góry dnem, zostawić pod kołderką, aż wystygnie. Taki miód może stać i dwa lata. Ja gotuję dłużej i wtedy miód wygląda jak prawdziwy. Taki miód dodaje do sera, miksuję i mam twarożek , lub smaczny jest też z chlebem i masłem. Z porcji tej wyszło pięć słoików pysznego miodu.

18 kwietnia 2020

Jabłko w sosie waniliowym

Jabłko w sosie waniliowym to pyszny deser, szybki i zdrowy. Połówki jabłek obgotowane w wodzie z cukrem, polane pysznym sosem waniliowym, smaczne na ciepło jak i na zimno, to smak mojego dzieciństwa. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu, ani wysiłku, jest to dosyć tanie danie, pasujące zarówno na jakąś uroczystość, jak i do zwykłego obiadu.


Składniki:
  • 3 jabłka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • konfitura
Wykonanie:
Jabłka do tego deseru obieramy jeśli jest dla małych dzieci, jeśli nie dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona. W garnku o szerokim dnie zagotować pół litra wody z 1 czubatą łyżką cukru i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody wkładamy jabłka, muszą być przykryte wodą, i na wolnym grzaniu gotujemy, zależy od jabłek, aż będą miękkie, ale nie mogą się rozgotować. Ja gotowałam 5 minut. Jabłka wyjąć , ułożyć po dwie połówki przekrojoną częścią do góry. Przygotować sos waniliowy. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy i trochę zimnego mleka, dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować, dodać część gorącego mleka do mąki z jajkami wymieszać i wlać na gotujące mleko, mieszając cały czas zagotować. Jabłka polać sosem, można dodać konfiturę wiśniową, lub owoce z syropu. 

17 kwietnia 2020

Biszkopt idealny

Biszkopt to ciasto, które najczęściej jest bazą do tortu.  Przepis na ten biszkopt mam od mojej babci, jest prosty, a ciasto ładnie wyrasta, robi się szybko. Babcia mówiła, że aby biszkopt się udał, muszą być świeże jajka, a ja to potwierdzam. Z tego przepisu biszkopt wychodzi duży, tortownica musi być o średnicy 26-27 cm.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:
Jajka ubić dokładnie z cukrem, aż masa będzie biała, a cukier się rozpuści. Mąki obie przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i po trochu dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić biszkopt i piec 50 minut. Biszkopt wyrośnie duży, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jeśli tak wyjąć z piekarnika i zostawić, aby ostygł. 

16 kwietnia 2020

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa gotowana często na Wielkanoc, bardzo dobra rozgrzewająca, dla tych co lubią wyraziste smaki, ugotowana na białej kiełbasie, z jajkiem na twardo, z dodatkiem majeranku i warzyw. Można dodać do niej ziemniaki. Warto ją ugotować, ze względu na chrzan, który nadaje jej aromatu i jest bardzo zdrowy.


Składniki:

  • 0,5 kg surowej dobrej kiełbasy białej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 marchew 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3-4 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem wody, zagotować, zmniejszyć grzanie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i surową kiełbasę. Parzyć wszytko w temperaturze 75 stopni przez 45 minut. Jajka ugotować na twardo. Korzeń chrzanu oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Uwaga chrzan szczypie i dlatego lepiej trzeć go na powietrzu. Do zupy dodać chrzan i sok z cytryny do smaku, ja dodałam 4 łyżki chrzanu. Mąkę rozprowadzić wodą i zaprawić zupę. Dodać sól i pieprz do smaku, a na koniec wsypać majeranek i wlać śmietanę. Zupę chrzanową podawać z kiełbasą białą pokrojoną na grubsze plasterki i z jajkiem na twardo. Można dodać ziemniaki ugotowane.

Bułki krzyżaczki

Bułki krzyżaczki z mąki pszennej, miękkie, puszyste z chrupiącą skórką, z dodatkiem świeżych drożdży, idealne na śniadanie czy kolację, prosty przepis nie wymagający specjalnych uzdolnień. Nie ma nic lepszego niż świeża, chrupiąca bułeczka z masłem i dżemem, czy z miodem. 


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła( około 1/7 kostki)


Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Mleko lekko podgrzać, dodać trochę do drożdży i rozrobić, przykryć i zostawić aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże. Sól wsypać do wody i dokładnie rozpuścić. Do mąki wlać wodę z solą, wyrabiać ręką i powoli wlewać pozostałe mleko. Masło podgrzać do rozpuszczenia, musi być letnie, Wlewać po łyżce rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i pulchne. Jeśli jest za twarde, dodać odrobinę wody, jeśli za rzadkie dosypać mąki. Ciasto na bułeczki oprószyć mąką, przykryć i zostawić niech rośnie. Jak ciasto podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnąć, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Podzielić na 8-9 części. Z każdej części uformować bułkę, położyć na formę wysypaną mąką, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze aby podrosły. Wyrośnięte bułki posmarować letnią wodą i ostrym nożem każdą przeciąć na krzyż. Tak przygotowane bułki krzyżaczki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 25-30 minut. Ja piekłam 25 minut. Bułki z przedziałkiem

15 kwietnia 2020

Zupa koperkowa z makaronem

Zupa koperkowa delikatna, pełna aromatu, zdrowa i na dodatek chyba najprostsza z zup. Można ugotować ją na wywarze drobiowym czy wieprzowym. Ja przeważnie gotuję ja na kurczaku, ale też na rosole, wtedy jest to najszybsza zupa. Zupa idealna dla dzieci.


Składniki:


  • 250 gram mięsa z kością
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • trochę pora
  • 2-3 łyżki świeżego koperku lub mrożonego
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • sól 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Wykonanie:


Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Wolno gotować , dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku. Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Gdy mięso jest miękkie, dodać koperek. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę i zagotować. Na koniec dodać śmietanę, rozmieszaną z łyżką gorącej zupy. Gdy mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotowanie zupy koperkowej trwa tylko chwilę, a zupa jest pyszna. Podajemy ją z ugotowanym makaronem, lub ziemniakami. 

14 kwietnia 2020

Sałatka ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Sałatka ze szpinaku świeżego z sosem czosnkowym, jajkiem ugotowanym na twardo, z dodatkiem sera Feta i suszonych pomidorów, a wszystko posypane orzechami, to zdrowe i smaczne danie na kolację, posiłek do pracy a także lekki obiad. Przepis jest prosty, uniwersalny, można dodać świeże pomidory lub oliwki.


Składniki:

  • 150 gramów szpinaku
  • pół opakowania sera Feta
  • 3 jajka 
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
  • Sos:
  • 190 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego oregano
  • pieprz

Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Na dużym talerzu ułożyć szpinak. Przygotować sos: do jogurtu, najlepiej gęstego przecisnąć czosnek, wymieszać i dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i tak samo pokrojone oregano, wymieszać, doprawić pieprzem i polać szpinak sosem, nie mieszać ze szpinakiem. Na środku sałatki na sos wyłożyć pokrojony w kostkę ser, a w około niego posypać cząstkami jajka. Pomidory suszone pokroić i posypać sałatkę. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć je na suchej patelni i na koniec posypać całą sałatkę. Sałatka ze szpinaku z sosem czosnkowym jest bardzo zdrowa i smaczna.

8 kwietnia 2020

Pleśniak

Ciasto Pleśniak, bardzo stary przepis, chyba pierwsza dziwna nazwa ciasta, ale ciasto bardzo dobre. Pleśniak to kruche ciasto, część z kakao, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i białą pianą, która to miała być tą ,, pleśnią" w cieście, stąd ta nazwa. Pleśniak robi się bardzo szybko, nie wymaga wiele pracy, jedynie mikser do ubicia piany jest potrzebny, chyba że mamy wprawę i ubijemy pianę ręcznie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka i 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i posiekać z masłem i smalcem. Do masy dodać żółtka, łyżeczkę cukru i zagnieść ciasto do połączenia składników. Ciasto na Pleśniaka podzielić na trzy części, jedną wyłożyć do posmarowanej tłuszczem foremki. Do drugiej porcji dodać kakao, 1 łyżkę proszku do pieczenia, wodę i dokładnie wymieszać, zawinąć w folię i to samo zrobić z pozostałą białą częścią białego ciasta, schować do zamrażalnika. Na ciasto w foremce wyłożyć dżem, na to zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto z kakao. Biała ubić z cukrem na sztywno, na koniec delikatnie połączyć z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto ciemne. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto białe. Pleśniak wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

7 kwietnia 2020

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Zupa szczawiowa przypomina mi dzieciństwo, moja babcia gotowała taką zupę z młodego szczawiu, ze śmietaną, a do tego jajko na twardo i ziemniaki ze skwarkami. Zupa szczawiowa należy do prostych zup, robi się ją bardzo szybko, teraz ze świeżego szczawiu jest najlepsza, a zimą ze szczawiu zakonserwowanego. Szczaw zawiera dużo witaminy C, co ma zbawienny wpływ na nasz organizm.


Składniki:

  • 250 gramów kości wieprzowych, lub żeberek
  • 2 garście świeżego szczawiu lub taki sobie zrobiony w słoiku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 jajka
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, usunąć szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Marchew, pietruszkę i seler, obrać i umyć, a następnie wrzucić do zupy. Szczaw świeży dokładnie przebrać, odrzucić nadpsute listki, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo. Gdy mięso jest miękkie, osolić do smaku zupę i dodać szczaw, zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ja podają zupę szczawiową z ziemniakami i jajkiem na twardo, można ziemniaki podać oddzielnie okraszone smażonym boczkiem i cebulą.

6 kwietnia 2020

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami, smaczna, idealna na Święta Wielkanocne, ale i tak po prostu do kawki. Warto potrudzić się i zrobić własnoręcznie babkę drożdżową, wynagrodzi nam smakiem i zapachem w całym domu, a przy tym to jedno z najzdrowszych ciast.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru plus 1 łyżeczka
  • 50 gram masła
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 50 gram drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 100 gram rodzynek

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • woda

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, a drożdże rozkruszyć dodać łyżeczkę cukru i trochę mleka, rozrobić i zostawić aby drożdże podrosły. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę mleka, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko dodać do żółtek z cukrem, dodać także wyrośnięte drożdże. Ciasto można wyrobić w mikserze planetarnym, lub ręcznie. Wyrabiać ciasto ręką, trudno powiedzieć ile, jest zasada że ciasto musi odchodzić od ręki. Masło roztopić dodać pod koniec wyrabiania do ciasta. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie dobrze odsączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w cieple aby wyrosło, trudno określić czas, ale mniej więcej godzinę. Przygotować formę na babkę, wysmarować ją dokładnie tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek i ułożyć w foremce, łącząc oba końce. Ciasta jest na dużą formę do babki, jeśli mamy mniejszą to wyjdą nam dwie małe babki. Babkę drożdżową pieczemy w 165 stopniach przez 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Wyjmujemy gorącą babkę gdzieś po 5 minutach z foremki i od razu oblewamy lukrem.
Lukier:
Cukier puder przesiać przez sitko, dodać sok z cytryny i odrobinę zimnej przegotowanej wody, mieszać aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier jest za gęsty dodać wody, a jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru.

4 kwietnia 2020

Kotlety mielone w sosie grzybowym

Kotlety mielone w sosie grzybowym, bardzo proste ale smaczne danie. Do sosu możemy wykorzystać świeże leśne grzyby, lub mrożone. Kotlety są soczyste, pyszne, można wykorzystać nawet kotlety, które nam zostały z poprzedniego dnia, a w sosie grzybowym będą smakowały inaczej.



Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z łopatki przerośniętej tłuszczem
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • zielona natka pietruszki
  • 300 gram grzybów świeżych leśnych
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć, zmielić przez maszynkę razem z namoczoną bułką. Do masy mięsnej dodać jajko, sól i pieprz do smaku i wyrobić masę. Z mięsa moczonymi w wodzie rękami zrobić nie duże kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Na rozgrzany tłuszczu obsmażyć do zrumienienia z obu stron kotlety. Świeże leśne grzyby dokładnie obrać, umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz włożyć cebulę i przesmażyć ją na złoto, dołożyć grzyby, mieszając smażyć je przez chwilę. Grzyby podlać gorącą wodą, jak się sos zagotuje włożyć kotlety i dusić pół godziny na wolnym grzaniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, zagotować sos z kotletami. Zieloną natkę umyć, drobno posiekać i dodać do sosu na koniec. Tak samo można zrobić sos z grzybów mrożonych, czas przygotowania skróci się, nie musimy grzybów obierać tylko wkładamy je od razu na patelnię do cebuli.

3 kwietnia 2020

Ciasto Seromak

Seromak pyszne ciasto, które wymaga trochę pracy, ale warto zrobić je chociaż na święta. Ciasto składa się z trzech warstw: ciasta kruchego, masy makowej i masy serowej.
 







Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
Masa serowa:

 Żółtka oddzielić od białek, ubić z  cukrem,  dodać  cukier  waniliowy,  dodawać  po  łyżce  sera z wiaderka. Na koniec dodajemy olej, budyń i kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, musi piana stać, delikatnie mieszamy z masą serową.

Ciasto kruche:
  • 200 gramów mąki
  •  100 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 2  żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie  składniki  ciasta,  oprócz  żółtek  posiekać,  dodać  żółtka  i  zagnieść  ciasto   kruche.
Przygotować prostokątną dużą formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić całe dno formy


Masa makowa:
  • 0,25 kg maku
  • 2 jajka
  • 100 gramów rodzynek
  • 100 gramów bakalii z orzechami
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 aromat migdałowy
  • 1/4 kostki masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej
Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, bułkę tartą i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta kruchego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Na ciasto kruche wyłożyć masę makową, a na wierzch masę serową. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ciasto co najmniej godzinę. Można po upieczeniu polać polewą czekoladową lub lukrem.

1 kwietnia 2020

Babka z rodzynkami

Babka z rodzynkami, bardzo wilgotna, smaczna i długo zachowująca świeżość dzięki jogurtowi, bardzo prosty przepis, nawet dla laika. Nie ma potrzeby ubijania piany, czy ucierania żółtek. Wszystkie produkty wyrabiamy razem, tak że przygotowanie babki jest bardzo proste. Nie potrzebna jest też waga, wszystko mierzymy kubkiem od jogurtu.


Składniki:

  • 190 ml jogurtu naturalnego
  • 1 kubeczek cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 gramów rodzynek
  • tłuszcz do smarowania formy
  • bułka tarta 

Wykonanie:
Rodzynki opłukać i zalać wrzącą wodą. Do miski włożyć jogurt naturalny, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wymieszać łyżką. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia, wymieszać i wsypać do miski, dodać olej i mikserem połączyć wszystkie składniki, nie trzeba ubijać długo, wystarczy jak masa na babkę będzie jednolita. Rodzynki odcedzić dokładnie, dodać do ciasta i wymieszać. Formę na babkę większą, lub dwie małe nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i włożyć ciasto. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest sucha. Babkę wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem czy polewą czekoladową.
   Babka czekoladowa