Brukselka to mała kapustka, warzywo bardzo zdrowe, nie każdy ją lubi, a jest smaczna, tylko nie wolno jej rozgotować. Ja często podają ją obgotowaną polaną masłem z przyrumienioną bułką tartą, pyszna też jest zupa z brukselki. Szczególnie powinny ją jeść kobiety w ciąży, zawiera kwas foliowy, tak bardzo potrzebny w tym okresie, ale też polecana dla osób z problemem ciśnienia krwi, które to reguluje.
.
.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 0.5 kg brukselki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 30 dkg kurczaka, indyka lub żeberek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zupę tą możemy ugotować też na rosole, który nam zostanie z poprzedniego dnia. Zbieramy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy. Obieramy włoszczyznę, myjemy dokładnie i po 15 minutach dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ziemniaki, a po 5 minutach wymytą, obraną z popsutych lisków brukselkę, ja wybieram taką mniejszą. Nie przykrywamy garnka, aby brukselka mogła pozbyć się goryczki, gotujemy jeszcze 8 minut. Do mąki dodajemy trochę wody, rozrabiamy i zaprawiamy zupę. Wlewamy śmietanę, najlepiej 30%, i wsypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz