Początek jesieni

9 marca 2020

Zupa fasolowa domowa

Zupa fasolowa domowa to propozycja na bardzo sycące, pyszne danie obiadowe. Gęsta zupa, ugotowana na żeberkach, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, z ziemniakami i warzywami, a także dodatkiem majeranku, doprawiona na ostro pieprzem i solą. Warzywa strączkowe, bardzo zdrowe sycą na bardzo długo, dlatego taką fasolówkę można podać jako danie samodzielne. Gotowanie fasolówki rozpoczynamy wieczorem, trzeba po prostu namoczyć fasolę.







Składniki:

  • 250 gram fasoli
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 300 gram żeberek wieprzowych lub kości
  • 200 gram kiełbasy wędzonej lub boczku  wędzonego
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 litra wody
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, aby się namoczyła. Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny. Do zupy dodać fasolę wraz z wodą w której się moczyła, liść laurowy zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać włoszczyznę, umyć i jak mięso i fasola jest na wpół miękka, dodać włoszczyznę. Zupę fasolową solimy pod koniec gotowania. Obrać ziemniaki, wymyć, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej smalcu, jak będzie złota dodać pokrojoną kiełbasę, wszystko przesmażyć i dodać do zupy bez tłuszczu. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, rozmieszać z wywarem i wlać do fasolówki. Doprawić na koniec pieprzem, solą i majerankiem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupa fasolowa domowa gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz