Chleb z mąki żytniej nie uda nam się bez zakwasu, a zrobienie go jest bardzo proste. Dobrą opcją jest też zdobycie zakwasu od kogoś co go ma, wystarczy, że dokarmi go więcej i da nam te 100 gram. Ja mam ten sam zakwas już ponad trzy lata, odkładam co tydzień do słoiczka, zakrywam kawałkiem płótna, zawiązuję gumką i stoi w lodówce przez tydzień, a dokarmiam go wieczorem i na drugi dzień piekę chleb.
Składniki:
- mąka żytnia
- przegotowana letnia woda
Wykonanie:
1 dzień:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
W szklanym naczyniu dokładnie rozrobić mąkę z wodą , przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, ale nie przy grzejniku, do następnego dnia.
2 dzień:
Do słoika z zakwasem dodać 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej wody, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do następnego dnia.
3 dzień
Znowu dokarmiamy zakwas, powinien już trochę pachnieć kwasem, i mieć bąbelki, dodajemy tak jak poprzednio 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
4 dzień
Dokarmiamy zakwas dodając 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki
5 dzień
Dokarmiamy zakwas po raz ostatni dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki zostawiamy do następnego dnia i taki zakwas gotowy jest do wypieku chleba, Wykorzystujemy go prawie cały, odkładamy jedynie 100 gram do słoiczka, przykrywamy płótnem i wstawiamy do lodówki, aby mieć do następnego chleba. Chleb domowy na zakwasie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz