Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1-2 jabłka
- 2 cebule
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Wątróbkę oczyść z błon, wymyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja nakłuwam każdy kawałek, aby wątróbka nie pryskała w czasie smażenia. Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na oddzielnej patelni. Jabłko obrać pokroić 3/4 jabłka w kostkę, a resztę w plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać jabłko pokrojone w kostkę, posolić, poddusić chwilę, a jak miękkie dodać majeranek i trochę pieprzu. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wątróbkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć z jednej strony, potem z drugiej strony po 2 minuty, wyłożyć na wierzch uduszoną cebulę i obok cząstki jabłek, chwilkę podgrzać. Wątróbkę osolić i dodać pieprzu. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami, musem z jabłka i kiszonym ogórkiem dla zrównoważenia smaku.
ja obtaczam w mące
OdpowiedzUsuńTeż obtaczam w mące, natomiast jeżeli chodzi o wersję z jabłkiem to zawsze jabłko jeszcze skrapiam sokiem z cytryny i na chwilę odstawiam zanim jabłko wrzucę na patelnię :)
OdpowiedzUsuń