Szybki obiad Tagliatelle Carbonara, to bardzo szybie i smaczne danie, nie tylko na obiad, ale też na kolację dla całej rodziny. Makaron ze zrumienionym boczkiem, otulony pysznym aksamitnym sosem z jajek, z serem i zieloną pietruszką. Ja robię makaron sama, ale można zrobić z makaronem kupionym w sklepie.
Składniki:- 400 gram makaronu
- 150 gram wędzonego boczku
- 5 łyżek drobno startego sera żółtego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zielona natka pietruszki
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i przesmażyć, skwarki same puszczą tłuszcz, smażyć, aż boczek będzie rumiany, ale nie można być twardy. Ser najlepiej parmezan, lub inny żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do miseczki i dodać całe jajko, dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz i 4 łyżki sera startego, dokładnie połączyć. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i ugotować makaron al dente. Do masy jajecznej z serem dodać 1-2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć na patelnię z boczkiem, nie podgrzewać, tylko wymieszać, polać sosem z jajkami i serem, wymieszać, sos ma być aksamitny, jajka nie mogą się ściąć, bo powstanie jajecznica, posypać zieloną pietruszką . Całość wyłożyć na talerz i posypać resztą startego sera. Jak zrobić swój makaron Makaron ze szpinakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz