Stefanka to ciasto z przepisu, który ma ponad 40 lat, robione w moim domu od zawsze. Ciasto kruche miodowe, składające się z trzech warstw przełożonych kremem budyniowym i polane polewą czekoladową, pyszne, mięciutkie, a krem nie za słodki. Stefanka to ciasto idealne na święta, można upiec je wcześniej, musi poleżeć chociaż przez dobę, wtedy jest najlepsza, delikatna. Przepis jest prosty, nie wymaga dużego nakładu, ciasto łatwo się wyrabia.
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Połączyć ubite jajka z mąką i masłem, dodać miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto na Stefankę jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, wyrównać ręką, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje.
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Mąkę rozrobić w 1 szklance zimnego mleka. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Na gotujące mleko wlać mąkę rozrobioną w mleku, mieszając zagotować, odstawić, aby masa przestygła. Masło ubić dobrze mikserem, na tzw. pianę, dodawać po łyżce masę budyniową i ubijać, aż do końca budyniu. Zimne placki Stefanki, najlepiej na drugi dzień, przełożyć kremem, na pierwszy placek położyć połowę kremu, przykryć drugim, rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem. Całość polać polewą czekoladową i posypać wiórkami, ale nie koniecznie.
Polewa czekoladowa:
- 1/4 kostki masła
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka czubata kakao
- 3 łyżeczki wody
- 2 kawałki czekolady gorzkiej
Składniki polewy podgrzać na wolnym grzaniu na patelni mieszając cały czas, jak się wszystko połączy, a cukier roztopi polać ciasto.
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam, stary przepis od lat w mojej rodzinie i nadal piekę tylko tak, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper trzeba upiec
OdpowiedzUsuńmusze sprobowac.
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszna i można zrobić wcześniej, pozdrawiam!
UsuńIdealne na święta. Mam pytanko: czy trzeba dodać łyżkę czy łyżeczkę sody?
OdpowiedzUsuńŁyżka stołowa, pozdrawiam!
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź:-)
UsuńMasło ubić na pianę? Nie rozumiem, jak?
OdpowiedzUsuńMasło uciera się na puch pewnie ok 10 min
UsuńPyszne ciasto a zarazem proste w wykonaniu.Znam je pod nazwą miodownik albo placek czeski.
OdpowiedzUsuńSuper przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, miłego dnia!
UsuńWłaśnie upiekłam i stygnie w lodówce ��
OdpowiedzUsuńMasa budyńowa to ta masa z mąki mleka i cukru?
OdpowiedzUsuńTak, wygląda jak budyń.
UsuńA mąki ziemniaczanej nie dawać?
OdpowiedzUsuńNie, ten krem jest z mąką pszenną.
UsuńKtóry to lekki miód? Sztuczny czy prawdziwy?
OdpowiedzUsuńMiód miękki prawdziwy.
UsuńZa dużo masła do ciasta pamiętam ten przepis tylko dużo mniej masła było w cieście
OdpowiedzUsuńTyle musi być, tu są 4 szklanki mąki, może w Pani przepisie była mniejsza porcja, pozdrawiam!
UsuńMożna masło zastąpić margaryna?
OdpowiedzUsuńMożna, ale ja robię z masłem.
UsuńMam w przepisie ,60 dkg mąki i robie często kremem grysikowym
UsuńZawsze daję masło
OdpowiedzUsuńAle masła jest 200 dag A margaryny 250deg i ile w koncu
OdpowiedzUsuńJa robię zawsze z masłem, dodaję kostkę masła czyli 200 gramów, jeśli chcemy zastąpić margaryną to ilość ta sama co masła, czyli 200 gramów.
Usuń