Początek jesieni

7 marca 2020

Sernik pod kokosową pianką

Sernik pod kokosową pianką- to ciasto kruche, a na nim pyszna serowa masa, przykryta leciutką, puszystą kokosową pianką.


Składniki:

Ciasto kruche:

  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 300 gram mąki pszennej

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać starte na tarce zimne masło, wymieszać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem foremkę 25 x 30 cm.
Sernik:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i po łyżce ser. Na koniec dodać olej, jak się połączy z masą serową dodać budyń i wymieszać. Masę sernikową wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. 
Kokosowa pianka:

  • 6 białek
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno dodając sól i po trochu cukier, na koniec delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Gdy sernik jest już prawie upieczony, wylać na niego ubitą pianę z kokosem i zapiec do lekkiego zrumienienia.
1

1 komentarz:

  1. Super serniczek !prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku Polecam .

    OdpowiedzUsuń