Sernik pod kokosową pianką- to ciasto kruche, a na nim pyszna serowa masa, przykryta leciutką, puszystą kokosową pianką.
Ciasto kruche:
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 300 gram mąki pszennej
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać starte na tarce zimne masło, wymieszać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem foremkę 25 x 30 cm.
Sernik:- 1 kg sera z wiaderka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i po łyżce ser. Na koniec dodać olej, jak się połączy z masą serową dodać budyń i wymieszać. Masę sernikową wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
Kokosowa pianka:- 6 białek
- 150 gram wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno dodając sól i po trochu cukier, na koniec delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Gdy sernik jest już prawie upieczony, wylać na niego ubitą pianę z kokosem i zapiec do lekkiego zrumienienia.
1
Super serniczek !prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku Polecam .
OdpowiedzUsuń