Początek jesieni

27 marca 2020

Sernik Królewski

Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów masła

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.

Masa serowa:

  • 1 kg sera może być z wiaderka 
  • 3 jajka
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i  masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

36 komentarzy:

  1. Uda się, tylko trzeba zamrozić ciasto kakaowe, bo jest rzadkie, a tak ładnie się zetrze i będzie mięciutkie, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A ja dodałam maliny pod wierzchnią warstwę kruchego ciasta. Jest pyszne.

      Usuń
    2. A czy temperatury nie zmniejszamy

      Usuń
    3. Ja nie zmniejszam, ale każdy zna swój piekarnik.

      Usuń
  3. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Czekam na efekt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszraz mi serniczek wyszedł. Jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja. Odkąd zrobiłam pierwszy raz robię z podwójnej porcji na dużą blachę ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jaką duza blachę jest ten przepis

      Usuń
  6. Hej dziewczyny, ciasto piklyscie z termoobiegiem??? Pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik pieczemy grzanie góra-dół, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny!! Nie miałam śmietany, więc piekłam bez i też wyszedł super! Przepyszny! ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę podać wielkość brytfanny do pieczenia na wyżej wymienioną ilość składników.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę od wielu lat i polecam aby ułatwić sobie, połączcie składniki na ciasto do konsystencji kruszonki, schlodzcie w lodówce wówczas nie trzeba trzeć na tarce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz zrobiłam ciasto kakaowe o konsystencji kruszonki... Jest to super pomysł i już zawsze będę tak robić. Dziękuję za świetną podpowiedź. A serniczek... "niebo w gębie"

      Usuń
  11. Czy można pod kruszonkę dać pokrojone brzoskwinie z syropu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodaję, ale na blogu jest przepis na sernik z brzoskwiniami, zapraszam!

      Usuń
  12. A można dodać inny produkt zamiast kaszki mannej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza manna wciąga wilgotność z sernika, można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ale trzeba uważać, gdyż sernik może wyjść gumiasty, pozdrawiam!

      Usuń
  13. Godzinka pieczenia a dokładniej to ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 60 minut, czyli godzina pieczenia, ale to zależy od piekarnika, każdy zna swój piekarnik.

      Usuń
  14. Godzinka pieczenia a dokładnie to ile?

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis. Piekłam wielokrotnie 😃

    OdpowiedzUsuń
  16. Budyń z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  17. Na jaką blaszkę to składniki?

    OdpowiedzUsuń