Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów masła
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.
Masa serowa:
- 1 kg sera może być z wiaderka
- 3 jajka
- 100 gramów masła
- 200 gramów cukru
- cukier waniliowy
- 1 duży budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Dziś bede robiła
OdpowiedzUsuńUda się, tylko trzeba zamrozić ciasto kakaowe, bo jest rzadkie, a tak ładnie się zetrze i będzie mięciutkie, Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMusze wyprubowac przepis
OdpowiedzUsuńJa bym wyprÓbowała.
UsuńA ja dodałam maliny pod wierzchnią warstwę kruchego ciasta. Jest pyszne.
UsuńA czy temperatury nie zmniejszamy
UsuńJa nie zmniejszam, ale każdy zna swój piekarnik.
UsuńWspaniałe ciasto piekłam
OdpowiedzUsuńSernik
UsuńWypróbuję
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika. Czekam na efekt.
OdpowiedzUsuńNapewno spróbuję
OdpowiedzUsuńPierwszraz mi serniczek wyszedł. Jest pyszny
OdpowiedzUsuńSuper, zapraszam na inne przepisy!
UsuńRewelacja. Odkąd zrobiłam pierwszy raz robię z podwójnej porcji na dużą blachę ��
OdpowiedzUsuńNa jaką duza blachę jest ten przepis
UsuńHej dziewczyny, ciasto piklyscie z termoobiegiem??? Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńSernik pieczemy grzanie góra-dół, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!! Nie miałam śmietany, więc piekłam bez i też wyszedł super! Przepyszny! ❤
OdpowiedzUsuńTEN SERNIK JEST PYSZNY
OdpowiedzUsuńProszę podać wielkość brytfanny do pieczenia na wyżej wymienioną ilość składników.
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie, 20 na 30cm, pozdrawiam!
UsuńPiekę od wielu lat i polecam aby ułatwić sobie, połączcie składniki na ciasto do konsystencji kruszonki, schlodzcie w lodówce wówczas nie trzeba trzeć na tarce
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam ciasto kakaowe o konsystencji kruszonki... Jest to super pomysł i już zawsze będę tak robić. Dziękuję za świetną podpowiedź. A serniczek... "niebo w gębie"
UsuńCzy można pod kruszonkę dać pokrojone brzoskwinie z syropu
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję, ale na blogu jest przepis na sernik z brzoskwiniami, zapraszam!
UsuńA można dodać inny produkt zamiast kaszki mannej .
OdpowiedzUsuńKasza manna wciąga wilgotność z sernika, można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ale trzeba uważać, gdyż sernik może wyjść gumiasty, pozdrawiam!
UsuńGodzinka pieczenia a dokładniej to ile ?
OdpowiedzUsuń60 minut, czyli godzina pieczenia, ale to zależy od piekarnika, każdy zna swój piekarnik.
UsuńGodzinka pieczenia a dokładnie to ile?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Piekłam wielokrotnie 😃
OdpowiedzUsuńBudyń z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBudyń bez cukru.
UsuńNa jaką blaszkę to składniki?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie 20 na 30
Usuń