Schab wieprzowy jest mięsem bardzo chudym, aby był smaczny i soczysty, trzeba go odpowiednio przygotować, zamarynować i upiec. Schab jako książka, to mięso pokrojone, ale nie do końca w plastry, przełożone wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami, bardzo smaczne, ładnie wygląda i szybko się robi. Danie pasujące na święta, imprezę ale też na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 11 plastrów boczku wędzonego
- 14 śliwek suszonych
Marynata:
- 3-4 łyżki oleju
- 3 łyżki wina wytrawnego czerwonego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na porcje, ale tak aby centymetr na dole nie został przekrojony, schab ma być w jednym kawałku, a porcje wyglądają jak grube kartki książki, połączone na dole. Wierzch schabu ma być z białą błoną. Składniki marynaty wymieszać dokładnie, czosnek przecisnąć, dodać do połączenia, ja dodałam soli pół łyżeczki, ale to już kwestia smaku. Mięso nasmarować marynatą dokładnie rozdzielając kawałki schabu i jak kartki książki, każdą pokryć marynatą. Tak przygotowany schab przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Śliwki suszone namoczyć. Wyjąć schab, w każde miejsce między kotletami włożyć plaster boczku i rozłożoną śliwkę, aż do końca mięsa. Rozłożyć spory kawałek folii aluminiowej, ułożyć mięso, na wierzch położyć 1/4 kostki masła pokrojoną na plasterki, oraz śliwki jeśli zostały nam. Całość bardzo dokładnie zawinąć w folię, aby nie uciekał nam sos, przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec 50 minut. Wyjąć mięso, z góry rozerwać folię i wstawić jeszcze na 15-20 minut, aby mięso ładnie się zrumieniło. Sprawdzić, czy schab jest miękki, jeśli tak wyłączyć piekarnik, mięso przykryć i zostawić na 10-15 minut. Schab zrobiony w ten sposób jest bardzo dobry, podajemy go z pieczonymi ziemniakami, które można upiec razem z mięsem w piekarniku, lub z chlebem, sałatką. Sos który zostanie w formie, można zagęścić i podać do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz