Początek jesieni

5 marca 2020

Sałatka z mixu sałat i kurczaka

Sałatka bardzo prosta, szybka i pożywna, idealna na kolację, czy drugie śniadanie, a co najważniejsze jest fit, czyli nie utyjemy po niej. Pyszne połączenie mixu sałat z pieczonym lub gotowanym kurczakiem, z dodatkiem suszonych pomidorów, świeżej czerwonej papryki, a wszystko polane delikatnym sosem.

Składniki:

  • mix sałat (sałata lodowa, roszponka, rzymska, fioletowa)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • mięso z piersi lub z udka kurczaka
  • 1 łyżeczkę natki pietruszki

Wykonanie:
Sałatę wymyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Kurczaka można wykorzystać z obiadu, udko lub pierś gotowaną lub pieczoną, pokroić w plastry i ułożyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć i pokroić w paski. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w paseczki, wyłożyć na sałatkę. Nasiona słonecznika lub dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos, olej z suszonych pomidorów wymieszać z sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli i pieprzu, oraz oregano, wszystko wymieszać i polać sałatkę, posypać zieloną pokrojoną drobno natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz