Początek jesieni

18 marca 2020

Sałata do obiadu z sosem

Surówki, sałatki, kiszone ogórki czy kapusta częste dodatki do mięsa czy ryby, ciągle te same, ale małym kosztem pracy można je urozmaić i ta sama sałata będzie smakować zupełnie inaczej. Sałata do obiadu to mix sałat, z dodatkiem suszonych pomidorów, papryki i pomidorków koktajlowych, lub czereśniowych, polana sosem na bazie oleju i soku z cytryny, prosta i smaczna, idealna do pieczonego mięsa. Dodatek suszonych pomidorów podnosi smak sałatki i sprawia ją zupełnie inną.


Składniki:


  • mix sałat mieszanych
  • 10 małych pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Sos:
  • 1 łyżka oleju od pomidorów suszonych 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:
Sałatę umyć i dokładnie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na talerz. Pomidorki przekroić i połówki poukładać na sałacie. Paprykę umyć, odrzucić nasiona, pokroić w paski. Pomidory suszone odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, uważać aby się nie spaliły. Sałatę posypać zimnymi pestkami. Zrobić sos: połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz do smaku. Sałatkę polać sosem, można wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do salaterki, lub moja wersja na talerzu polane sosem przed samym obiadem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz