Surówki, sałatki, kiszone ogórki czy kapusta częste dodatki do mięsa czy ryby, ciągle te same, ale małym kosztem pracy można je urozmaić i ta sama sałata będzie smakować zupełnie inaczej. Sałata do obiadu to mix sałat, z dodatkiem suszonych pomidorów, papryki i pomidorków koktajlowych, lub czereśniowych, polana sosem na bazie oleju i soku z cytryny, prosta i smaczna, idealna do pieczonego mięsa. Dodatek suszonych pomidorów podnosi smak sałatki i sprawia ją zupełnie inną.
- mix sałat mieszanych
- 10 małych pomidorków koktajlowych
- 5 suszonych pomidorów
- 1 mała papryka czerwona
- 1 łyżka pestek dyni
- Sos:
- 1 łyżka oleju od pomidorów suszonych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki oregano
- sól
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Sałatę umyć i dokładnie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na talerz. Pomidorki przekroić i połówki poukładać na sałacie. Paprykę umyć, odrzucić nasiona, pokroić w paski. Pomidory suszone odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, uważać aby się nie spaliły. Sałatę posypać zimnymi pestkami. Zrobić sos: połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz do smaku. Sałatkę polać sosem, można wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do salaterki, lub moja wersja na talerzu polane sosem przed samym obiadem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz