Początek jesieni

3 marca 2020

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Rogaliki drożdżowe z kawałkiem jabłka. mięciutkie, pachnące wanilią, mogą być też nadziane marmoladą lub bez niczego. Smaczna przekąska, lub dodatek do kawy czy herbaty.



Składniki:

  •  0,5 kg mąki pszennej
  • 50 gram drożdży 
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Wykonanie:
Mleko    lekko podgrzewamy. Do  drożdży dodajemy        pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Bierzemy po kawałku ciasta i wałkujemy koło, które dzielimy na 8 trójkątów. Jabłka obieramy, wydrążamy z nasion, kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i zawijamy rogala. Robimy nie duże rogaliki, bo jeszcze będą rosły. Przykrywamy rogale i zostawiamy, aby podrosły. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika, piec 20 -25 minut w temperaturze 160-170 stopni,  ja piekłam 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz