Rogaliki drożdżowe z kawałkiem jabłka. mięciutkie, pachnące wanilią, mogą być też nadziane marmoladą lub bez niczego. Smaczna przekąska, lub dodatek do kawy czy herbaty.
Składniki:
Wykonanie:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- jajko do posmarowania
- 1 łyżka cukru pudru
- Kruszonka:
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki
Mleko lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Bierzemy po kawałku ciasta i wałkujemy koło, które dzielimy na 8 trójkątów. Jabłka obieramy, wydrążamy z nasion, kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i zawijamy rogala. Robimy nie duże rogaliki, bo jeszcze będą rosły. Przykrywamy rogale i zostawiamy, aby podrosły. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika, piec 20 -25 minut w temperaturze 160-170 stopni, ja piekłam 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz