Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne i smaczne mięso, szybko się przyrządza i smakuje wybornie. Polędwiczka pokrojona w plastry, delikatnie rozbita, w pysznym sosie z suszonych śliwek na bazie czerwonego wytrawnego wina z miodem, to pomysł na danie na różne okazje, zwykły obiad ale też uroczystości rodzinne i święta.
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 mała cebula
- 7 suszonych śliwek bez pestek
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia najlepiej smalec
Wykonanie:
Polędwiczkę obrać z żyłek i błonek, umyć i osuszyć, a śliwki namoczyć w wodzie. Pokroić mięso ukośnie na plastry, mnie wyszło 8 kawałków, każdy delikatnie rozbić przez folię, aby nie porwać włókien mięsa, obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu z obydwu stron, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przełożyć ją na polędwiczki, a na patelnię wlać wino i podgrzać, aby wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wina i polać polędwiczki. Na patelnię wlać jeszcze 3/4 szklanki wody zagotować i dolać do mięsa. Dodać namoczone śliwki, miód i przyprawy i wolno gotować 25 minut. Sprawdzać, czy sos się nie wygotował, uzupełnić w razie potrzeby wodą. Sprawdzić czy polędwiczki są miękkie, jeśli tak sos przelać do naczynia i blenderem go zmiksować, powinien być aksamitny i gęsty, jeśli jest za gęsty dolać wody. Polędwiczki wieprzowe można podać z ziemniakami, kaszą czy kluskami śląskimi, ale także z chlebem i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz