Początek jesieni

31 marca 2020

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasta z fasoli, czy może nawet smalec jak kto woli, to zdrowe smarowidło do chleba. Nie wymaga dużo pracy, a jest to smaczny dodatek do chleba. Smakiem przypomina typowy smalec, a dodatek pokrojonych drobno suszonych pomidorów zastępuje boczek. Pasta doprawiona pieprzem, solą , majerankiem z dodatkiem cebuli, czosnku i suszonych pomidorów to idealny dodatek do chleba dla osób, którzy nie chcą lub nie mogą jeść smalcu.


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli 
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 5-6 łyżek oleju od pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ja użyłam fasoli Piękny Jaś, po prostu ugotowałam jej więcej robiąc Fasolkę po bretońsku, jedną szklankę miękkiej fasoli odłożyłam. Jeszcze ciepłą fasolę utarłam widelcem, dokładnie ją miażdżąc na papkę. Nie którzy używają blendera, ja odradzam, masa jest taka jak kisiel, lepsza jest po prostu utarta. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, przesmażyć na łyżce oleju od pomidorów suszonych. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i wszystko przesmażyć. Do fasoli dodać przesmażoną cebulę z pomidorami, wymieszać, dodać majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i dolewać po trochu olej od pomidorów suszonym. Zależy jak fasola będzie chłonęła olej, możemy go dać mniej, lub więcej. Pasta z fasoli powinna mieć taką konsystencję, aby dała się smarować na chleb. 

1 komentarz:

  1. Super alternatywa do wedliny. Swietnie smakuje na chrupkim pieczywie.

    OdpowiedzUsuń