Początek jesieni

13 marca 2020

Naleśniki z serem

Naleśniki cienkie, duże, złożone w chusteczkę, z serem doprawionym na słodko, danie pasujące na śniadanie, obiad czy kolację. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, zaletą tych naleśników jest to, że można usmażyć je wcześniej, przygotować farsz, a na obiad tylko je obsmażyć. Naleśniki lubią chyba wszyscy,a zwłaszcza dzieci.


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Farsz z sera:

  • 0.5 kg sera białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietanki słodkiej
  • śmietanka do polania

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać mleko i po trochu mąkę, wodę. Wszystko dokładnie ubić, ciasto nie może być za gęste, takie jak śmietanka. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, wlewać ciasto i rozprowadzić je poruszając patelnią, warstwa ciasta nie może być gruba, bo naleśniki będą pękały. Smażyć krótko z każdej strony, wyłożyć na talerz. Przygotować farsz, ser przetrzeć przez praskę, lub ugnieść widelcem, dodać cukier do smaku, cukier waniliowy i śmietankę. Ser nie może być twardy, ani za rzadki, bo będzie wypływał z naleśników. Na połowie naleśnika rozsmarować trochę sera, złożyć na pół, a potem znowu na pół. Tak przygotowane naleśniki obsmażyć na tłuszczu, jak się lubi, można mocniej, lub tylko trochę, żeby były ciepłe. Naleśniki polać śmietanką, można dodać też trochę sera, czy owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz