17 marca 2020

Makownik domowy

Makownik to ciasto drożdżowe, przełożone masą makową z dodatkiem bakalii, zwinięte w roladę i polane lukrem. Ciasto bardzo smaczne, choć wymaga trochę pracy, ale warto, gdyż smak ciasta nam to wynagrodzi.

Składniki na ciasto:


  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 gramów drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 0,25 kg maku
  • 2 jajka
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg orzechów, bakalii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 aromat migdałowy
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kaszy manny


Wykonanie:
Mleko podgrzać, drożdże posypać łyżeczką cukru, dodać trochę mleka i dokładnie wymieszać. Zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać. Żółtka wraz z jajkiem ubić dodając cukier, cukier waniliowy i sól. Do mąki dodać ubite jajka z cukrem, drożdże i wyrabiać dolewając po trochu mleka. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, dodać jak wszystko się połączy, wyrabiać dalej. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykryć ściereczką i zostawić, aż urośnie drugie tyle.
Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, kaszę manną i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta drożdżowego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na cztery części, każdą wałkować na prostokąt. Uciąć większy kawałek papieru do pieczenia i na nim ułożyć ciasto, posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Z każdej strony rolady powinno zostać po 10 cm pustego miejsca, aby ciasto mogło wyrosnąć wzdłuż, makownik nigdy nie odstanie, jeśli tak zrobimy. Z porcji tej wychodzą cztery makowce. Nie muszą już rosnąć, tylko od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy godzinę, sprawdzamy patyczkiem, jeśli makownik jest suchy wyjmujemy. Gorące makowniki można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.   

3 komentarze:

  1. Na 4 makowce to bym dała podwójna porcje maku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy ciasto nie utrzyma maku, mak jest ciężki, ale każdy robi jak uważa, pozdrawiam!

      Usuń