Kluski na parze, parowańce, pampuchy różnie nazywane, duże kluchy z ciasta drożdżowego, gotowane na parze, w specjalnym garnku, lub po prostu w zwykłym z przywiązaną ściereczką. Są pyszne duże drożdżowe kluski, u nas najczęściej podawane z jagodami świeżymi lub z mrożonymi, z cukrem lub śmietaną. Pyszne też są z sosem i mięsem, czy z grzybami
.
- 0.5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 30 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 0,5 litra jagód
- cukier do smaku
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać trochę letniego mleka i dokładnie rozmieszać, zostawić niech podrosną. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, jajka rozmącić z solą, dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto na kluski ręką, dolewając po trochu mleko, na koniec dodać rozpuszczone letnie masło, wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Można zrobić to w mikserze planetarnym. Ciasto na kluski przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu i niech rośnie. Z wyrośniętego ciasta kulgać kluski, lub ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i szklanką wycinać okrągłe kluski. Zostawić, aby podrosły. W garnku zagotować wodę, włożyć kluski w odległości od siebie, ponieważ jeszcze urosną i gotować je na parze 10-12 minut.
Sos:
Jagody przebrane i umyte wsypać na patelnię, dodać 1-2 łyżki cukru do smaku, podgrzewać na wolnym grzaniu, aż puszczą sok i si,e prawie zagotują. Nie należy jeść jagód surowych. Mrożone jagody wykładamy od razu na patelnię, nie rozmrażamy ich, zasypujemy cukrem i wolno gotujemy.
Kluski polewamy sosem z jagód, możemy dodać jeszcze śmietany.
Ma się ochotę
OdpowiedzUsuńZjeść. Dzisiaj będę robić dziękuję za przepis 😀