Kaszanka to kiszka z gotowanych podrobów, kaszy gryczanej i krwi, odpowiednio doprawiona pieprzem, solą i majerankiem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez kaszanki z własnej roboty. Przygotowanie kaszanki wymaga trochę pracy, ale warto, takiej jak sobie zrobiona nie kupimy nigdzie.
- 1/2 głowy wieprzowej
- 1 kg podgardla
- 0,25 dkg wątroby
- 0,5 kg serce, płuca
- 2 kg kaszy gryczanej palonej
- 1 litr krwi wieprzowej
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziela angielskiego
- sól
- pieprz co najmniej 1 łyżeczka
- jelita wieprzowe
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, osolić i gotować na wolnym grzaniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie mięso wyjąć, zmielić przez maszynkę do mięsa. Rosół przecedzić i ugotować w nim kaszę na sypko. Gdy kasza jest gotowa, szybko połączyć z mięsem (masa powinna być dobrze ciepła) doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wlać krew, dokładnie wymieszać. Nadziewać jelita masą dosyć luźno, zawiązać końce, dlatego że w czasie parzenia kaszanka zwiększy swoją objętość i może popękać. Kaszankę włożyć do wrzącej wody i zmniejszyć grzanie, aby się parzyła w temperaturze 85 - 90 stopni. Nie może się zagotować, ponieważ popęka. Czas parzenia to półtorej godziny, wyłączamy grzanie, a kaszanki jeszcze nie wyjmujemy, niech poleży 20 minut. Najlepsza jest taka świeża, ale zimna też jest pyszna.
Też robię, daje więcej pieprzu i mielone ziele angielskie do masy na kaszankę.
OdpowiedzUsuńOj to duża porcja ale tak to okej przepis ja piekę ale dobra i parzona pozdro
OdpowiedzUsuńJest tak pyszna, że porcja nie jest duża, zawsze jeszcze dzielę się z rodziną, pozdrawiam!
UsuńGdzie można kupić krew?
OdpowiedzUsuńU nas można zamówić w sklepie mięsnym prywatnym.
Usuń