Składniki na zaczyn:
- 100 gram zakwasu żytniego
- 2 szklanki mąki żytniej
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 900 gram mąki pszennej
- 900 gram mąki żytniej 720
- 400 gram ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion słonecznika
Zaczyn:
Wieczorem do miski wsypujemy mąkę ,dodajemy zakwas i po trochu wlewamy wodę, mieszamy aby nie było grudek. Należy przykryć ściereczką i zostawić na noc.
Rano odlewamy od zaczynu 100 gram do słoiczka, przykrywamy kawałkiem płótna i zakręcamy gumką, tak przygotowany zakwas wstawiamy do lodówki, wykorzystamy go do następnego chleba.
Chleb:
Ziemniaki zimne przetrzeć przez praskę, zalać gorącym mlekiem, dodać sól i wymieszać. Do zaczynu dodać obie mąki, ziemniaki z mlekiem, nasiona słonecznika, siemienia i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Wyrobiony chleb przykryć ściereczką i zostawić, aby odpoczął na 35-40 minut. Przygotować trzy foremki keksowe, wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy chleb odpocznie wykładamy go do foremek, przykrywamy i zostawiamy, aby wyrósł. Chleb rośnie 4-5 godzin, ale to zależy od temperatury pomieszczenia, ale też od zakwasu. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego 220 stopni piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni, następnie znowu po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Chleb powinien piec się góra-dół, ale to zależy od piekarnika, każdy zna swój piekarnik. Po upieczeniu chleb wykładamy z foremek i układamy na kratce aby przestygł. Zakwas do chleba
Posiadam swój zakwas.Zastanawiam się czy chleb mi się uda jeśli nie odłożę nowej porcji zakwasu (100gr.)na następny raz?
OdpowiedzUsuńJeśli chleb nie będzie pieczony następnym razem, nie ma potrzeby odkładania zakwasu, powinien się chleb udać, jeśli zakwas jest dobry włożyć go cały, niektórzy dokładają do zakwasu jeszcze trochę świeżych drożdży , żeby chleb wyrósł. Ja mam dojrzały dobry zakwas i robię tak jak napisane w przepisie, chleb co tydzień i nie pamiętam kiedy kupowałam gotowy.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za informację. Właśnie zabieram się do przygotowania zaczynu .Pozdrawiam.
UsuńJakiej wielkości blaszki?
OdpowiedzUsuńU mnie 3 foremki 30/11 cm.
OdpowiedzUsuńA te ziemniaki w jakim celu?Bez nich nie można ?
OdpowiedzUsuńDodaję ziemniaki, dzięki temu chleb jest wilgotny, tak kiedyś robiła moja babcia, dłużej jest też świeży.
UsuńMąka pszenna to jakaś specjalna czy obojętnie? A można z samej pszennej bo wtedy chleb nie jest taki ciężki dla osób z problemami żołądkowymi.
OdpowiedzUsuńUżywam mąki pszennej zwykłej, mam problemy żołądkowe, nie mogę z samej żytniej, ale ten mi nie szkodzi z dodatkiem pszennej, jest też na moim blogu przepis na chleb z płatkami owsianymi, z samej mąki pszennej, proszę zobaczyć może będzie odpowiadał, pozdrawiam i zapraszam !
UsuńDzień dobry, chcębardzo serdecznie podziękować 🌷za to, że korzystam z Pani przepisów. Piekę chleb i bułki od 3 miesięcy. Nie ma lepszych niż w domu pelnym mięty. Życzę samych radości, bo my czerpiemy pełnymi garściami od Pani. 🍀💐🌹. Bożena
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, cieszę się że Pani smakuje, pozdrawiam i udanych wypieków !
UsuńDziękuję bardzo za wspaniałe przepisy🙂
UsuńBardzo mi miło, cieszę się bardzo, pozdrawiam i zapraszam!
Usuń