Początek jesieni

16 marca 2020

Boczek wędzony

Boczek wędzony, smaczny, pachnący, przerośnięty tłuszczem, idealny do chleba jak i jako dodatek do jajecznicy. Mięso powinno być świeże, o jasnym tłuszczu, najlepiej ze znanego źródła, nie za tłuste. sprężyste. Boczek możemy peklować na sucho i na mokro, obie metody są dobre, a różnią się ilością soli peklowej i czasem przygotowania, podam przepis na obie metody.




Składniki:

  • 1 kg boczku ze skórą
  • 50 lub 20 gram soli peklowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra wody
  • sznurek na pętelkę


Wykonanie:
Peklowanie na mokro: Zagotować pół litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek i zostawić, aby woda wystygła. Do zimnej wody dodać 50 gram soli peklowej wymieszać i zalać boczek w naczyniu szklanym lub glinianym, tak aby był przykryty, mięso nie może wystawać nad powierzchnię wody, jeśli wystaje dodać jeszcze wody i soli peklowej. Zostawić w chłodnym miejscu na 8 dni, przekręcając boczek codziennie.
Peklowanie na sucho: mięso natrzeć solą peklową 20 gram, z każdej strony, włożyć do naczynia szklanego lub glinianego. Na wierzch posypać przyprawami, przykryć i zostawić na 24 godziny, aby boczek się zapeklował, nabrał aromatu. Następnie gotowy, oczyścić z przypraw, zrobić pętelkę ze sznurka wędliniarskiego, powiesić ,aby obsechł i wędzić. Wędzenie zapobiega psuciu się mięsa, nadaje piękny zapach i kolor. Kolor zależy od rodzaju drzewa, drzewo z lipy da kolor złocistożółty, a z olchy czy dębu- ciemnożółty, zaś z gruszy będzie kolor czerwonego wina. Wędzimy dymem na początku o temperaturze 50 stopni przez około pół godziny, potem zmniejszamy temperaturę na 30-40 stopni wędzimy około 1,5 godziny. Na koniec podnosimy temperaturę aby podpiec boczek do 60-90 stopni, podpiekamy przez 10-20 minut. Taki boczek jest gotowy np. do smażenia, aby był dobry do chleba trzeba go jeszcze sparzyć. W garnku gotujemy wodę, wkładamy boczek i parzymy go w temperaturze 85 stopni przez co najmniej godzinę, zostawiamy go aby jeszcze poleżał. Boczek wyjmujemy po około 20 minutach i wkładamy do zimnej wody, dzięki temu boczek będzie soczysty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz