Babka czekoladowa, smaczna, wilgotna z dodatkiem bakalii. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy mikser i miska do której włożymy produkty, wszystkie od razu, babka zawsze się udaje. Może zrobić ją każdy, kto zaczyna przygodę z pieczeniem.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżka dżemu
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 gram rodzynek
- 1 czubatą łyżkę pokrojonych orzechów
- 50 gram pokrojonych bakalii
- tłuszcz do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a bakalie dowolne; śliwki suszone, morele czy skórkę pomarańczową pokroić drobno. Babka może być tylko z rodzynkami. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę, wszystko wymieszać. Do miski dodać resztę składników na babkę: olej, dżem, mleko i jajko, mikserem wyrobić ciasto na jednolitą masę. Do babki dodać odciśnięte z wody rodzynki, bakalie i orzechy. Mogą być tylko rodzynki, ale wtedy dajemy ich 100 gram. Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Ciasta jest na dużą formę na babkę lub na dwie małe, ale to zależy od wielkości foremki. Babkę pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut do suchego patyczka. Mniejsza foremka będzie piekła się krócej. Babkę po upieczeniu wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:- 1/4 kostki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki wody
- 3 kawałki czekolady
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki podgrzać mieszając do połączenia na jednolitą masę.
Bardzo smaczne, szybkie i proste ciasto. Zrobiłam z nich muffinki oraz małą keksówkę. Do srodka dałam troche orzechow i wisnie z syropu zamiast bakalii. Użyłam połowę mniej cukru niż w przepisie i 30% mniej oleju. Mniam, polecam!
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam tak jak w przepisie, jest pyszne wilgotne, takie jak lubię. Uważam, że cukru i oleju jest akurat, ja dawałam tylko rodzynki, bo nie mogę jeść orzechów, a co najważniejsze robi się bardzo szybko. Dziękuję za przepis, będę zaglądać często pozdrawiam!
UsuńZapraszam częściej i pozdrawiam!
UsuńDzień dobry, czy babkę można zrobić bez kakao? Jeśli tak to czym je zastąpić? (Córka nie może jeść kakao) i czy babka jest też taka pyszna jak postoi kilka dni?
OdpowiedzUsuńBabka śmiało może stać nawet tydzień, jest wilgotna i bardzo dobra, zawsze robiłam z kakao, może dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cynamonu, będzie coś w rodzaju piernika, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń