Początek jesieni

31 marca 2020

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasta z fasoli, czy może nawet smalec jak kto woli, to zdrowe smarowidło do chleba. Nie wymaga dużo pracy, a jest to smaczny dodatek do chleba. Smakiem przypomina typowy smalec, a dodatek pokrojonych drobno suszonych pomidorów zastępuje boczek. Pasta doprawiona pieprzem, solą , majerankiem z dodatkiem cebuli, czosnku i suszonych pomidorów to idealny dodatek do chleba dla osób, którzy nie chcą lub nie mogą jeść smalcu.


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli 
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 5-6 łyżek oleju od pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ja użyłam fasoli Piękny Jaś, po prostu ugotowałam jej więcej robiąc Fasolkę po bretońsku, jedną szklankę miękkiej fasoli odłożyłam. Jeszcze ciepłą fasolę utarłam widelcem, dokładnie ją miażdżąc na papkę. Nie którzy używają blendera, ja odradzam, masa jest taka jak kisiel, lepsza jest po prostu utarta. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, przesmażyć na łyżce oleju od pomidorów suszonych. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i wszystko przesmażyć. Do fasoli dodać przesmażoną cebulę z pomidorami, wymieszać, dodać majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i dolewać po trochu olej od pomidorów suszonym. Zależy jak fasola będzie chłonęła olej, możemy go dać mniej, lub więcej. Pasta z fasoli powinna mieć taką konsystencję, aby dała się smarować na chleb. 

30 marca 2020

Zupa z brukselki

Brukselka to mała kapustka, warzywo bardzo zdrowe, nie każdy ją lubi, a jest smaczna, tylko nie wolno jej rozgotować. Ja często podają ją obgotowaną polaną masłem z przyrumienioną bułką tartą, pyszna też jest zupa z brukselki. Szczególnie powinny ją jeść kobiety w ciąży, zawiera kwas foliowy, tak bardzo potrzebny w tym okresie, ale też polecana dla osób z problemem ciśnienia krwi, które to reguluje.
.
Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0.5 kg brukselki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 30 dkg kurczaka, indyka lub żeberek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zupę tą możemy ugotować też na rosole, który nam zostanie z poprzedniego dnia. Zbieramy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy. Obieramy włoszczyznę, myjemy dokładnie i po 15 minutach dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ziemniaki, a po 5 minutach wymytą, obraną z popsutych lisków brukselkę, ja wybieram taką mniejszą. Nie przykrywamy garnka, aby brukselka mogła pozbyć się goryczki, gotujemy jeszcze 8 minut. Do mąki dodajemy trochę wody, rozrabiamy i zaprawiamy zupę. Wlewamy śmietanę, najlepiej 30%, i wsypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

28 marca 2020

Kaszanka swojska z kaszy gryczanej

Kaszanka to kiszka z gotowanych podrobów, kaszy gryczanej i krwi, odpowiednio doprawiona pieprzem, solą i majerankiem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez kaszanki z własnej roboty. Przygotowanie kaszanki wymaga trochę pracy, ale warto, takiej jak sobie zrobiona nie kupimy nigdzie.


Składniki:
  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 0,25 dkg wątroby
  •  0,5 kg serce, płuca
  • 2 kg kaszy gryczanej palonej
  • 1 litr krwi wieprzowej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • sól 
  • pieprz co najmniej 1 łyżeczka 
  • jelita wieprzowe


Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, osolić i gotować na wolnym grzaniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie mięso wyjąć, zmielić przez maszynkę do mięsa. Rosół przecedzić i ugotować w nim kaszę na sypko. Gdy kasza jest gotowa, szybko połączyć z mięsem (masa powinna być dobrze ciepła) doprawić  solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wlać krew, dokładnie wymieszać. Nadziewać jelita masą dosyć luźno,  zawiązać końce, dlatego że w czasie parzenia kaszanka zwiększy swoją objętość i może popękać. Kaszankę włożyć do wrzącej wody i zmniejszyć grzanie, aby się parzyła w temperaturze 85  - 90 stopni. Nie może się zagotować, ponieważ popęka. Czas parzenia to półtorej godziny, wyłączamy grzanie, a kaszanki jeszcze nie wyjmujemy, niech poleży 20 minut. Najlepsza jest taka świeża, ale zimna też jest pyszna.

27 marca 2020

Sernik Królewski

Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym ciastem kakaowym. Idealny na święta, uroczystości lub po prostu do kawki.


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów masła

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka i śmietanę i zagnieść kruche kakaowe ciasto. Ciasto podzielić mniejszą część włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika, zaś większa część wyłożyć do posmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 20 x 30 cm. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce.

Masa serowa:

  • 1 kg sera może być z wiaderka 
  • 3 jajka
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera z wiaderka, lub sera zmielonego i  masła o temperaturze pokojowej, gdy masa jest jednolita dodać budyń i kaszę manną, wymieszać. Białka, dwa pozostałe od ciasta kakaowego i trzy od sernika, ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą sernikową, wszystko wyłożyć na ciasto kruche. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe, na tarce o dużych otworach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec godzinę.
Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

26 marca 2020

Szynka wędzona lub biała parzona

Święta kojarzą się z zapachem nie tylko ciasta, ale też wędzonych kiełbas, szynki czy boczku. Szynka wędzona nie jest trudna do zrobienia, problem stanowi jedynie wędzarnia, nie każdy ją posiada. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką wędzarni, dlatego wszystkie wyroby mogę wędzić. Ten przepis będzie na szynkę wędzoną, ale też na szynkę peklowaną parzoną, którą każdy może zrobić.


Składniki:

  • 1,5 -1,8 mięsa z szynki
  • 100 gramów soli peklowej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody
  • siatka wędliniarska do szynki
  • sznurek wędliniarski

Wykonanie:
Najważniejsze to dobre świeże mięso, kupione ze znanego źródła, mięsień szynki, czyli tzw. myszka czy kulka, a najlepiej kawałek z tłuszczem i skórą, wtedy szynka jest bardziej soczysta. Szynkę wkładamy do szklanego lub glinianego naczynia, może być emaliowane, zalewamy wodą przegotowaną zimną, wymieszaną z solą peklową, dodajemy przyprawy. Woda musi całkowicie przykryć szynkę, jeśli jest jej za mało, należy dolać proporcjonalnie; czyli 0,5 litra wody i 50 gramów soli peklowej, obciążyć talerzykiem, aby całe mięso było pod wodą. Zostawić na 12 godzin w temperaturze 20 stopni, a potem wynieść w chłodne miejsce na 10-12 dni. Szynkę należy obracać, aby równo się przepeklowała, sprawdzać czy zalewa nie robi się mętna, czy po prostu się nie psuje. Szynkę wyjąć z zalewy, obmyć, włożyć do siatki wędliniarskiej, zawiązać końce sznurkiem, zrobić pętelkę na końcu i powiesić, aby obeschła. Tak przygotowaną szynkę wędzimy dymem najpierw w temperaturze 40-50 stopni, przez pół godziny, potem zmniejszamy temperaturę 30-40 stopni i wędzimy co najmniej 1,5 godziny, na koniec podpiekamy szynkę przez 20 minut w temperaturze 90 stopni. Wędzimy do odpowiedniego koloru, ale nie za mocno. 
Parzenie szynki:
Wędzoną czy surową szynkę parzymy w gorącej wodzie, ale nie można jej zagotować, temperatura powinna być największa 85 stopni. Szynkę gotujemy godzinę na pierwszy kilogram, potem dodajemy 20 minut na każdy następny kilogram. Dla pewności można użyć termometr ze szpikulcem do mięsa, nakłuć szynkę, jeśli temperatura w środku  najgrubszej części szynki jest 72 stopnie, mięso jest gotowe. Szynkę najlepiej zostawić w wodzie w której się gotowała do wystygnięcia, lub wyjąć ją, włożyć do zimnej wody na 10 minut i powiesić, aby obciekła. Szynka będzie wtedy soczysta i smaczna.

25 marca 2020

Zakwas do chleba

Chleb z mąki żytniej nie uda nam się bez zakwasu, a zrobienie go jest bardzo proste. Dobrą opcją jest też zdobycie zakwasu od kogoś co go ma, wystarczy, że dokarmi go więcej i da nam te 100 gram. Ja mam ten sam zakwas już ponad trzy lata, odkładam co tydzień do słoiczka, zakrywam kawałkiem płótna, zawiązuję gumką i stoi w lodówce przez tydzień, a dokarmiam go wieczorem i na drugi dzień piekę chleb.

Składniki:

  • mąka żytnia 
  • przegotowana letnia woda

Wykonanie:
1 dzień:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
W szklanym naczyniu dokładnie rozrobić mąkę z wodą , przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, ale nie przy grzejniku, do następnego dnia.
2 dzień:
Do słoika z zakwasem dodać 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej wody, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do następnego dnia.
3 dzień
Znowu dokarmiamy zakwas, powinien już trochę pachnieć kwasem, i mieć bąbelki, dodajemy tak jak poprzednio 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
4 dzień
Dokarmiamy zakwas dodając 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki
5 dzień
Dokarmiamy zakwas po raz ostatni dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki zostawiamy do następnego dnia i taki zakwas gotowy jest do wypieku chleba, Wykorzystujemy go prawie cały, odkładamy jedynie 100 gram do słoiczka, przykrywamy płótnem i wstawiamy do lodówki, aby mieć do następnego chleba.  Chleb domowy na zakwasie

24 marca 2020

Kluski na parze, parowańce

Kluski na parze, parowańce, pampuchy różnie nazywane, duże kluchy z ciasta drożdżowego, gotowane na parze, w specjalnym garnku, lub po prostu w zwykłym z przywiązaną ściereczką. Są pyszne duże drożdżowe kluski, u nas najczęściej podawane z jagodami świeżymi lub z mrożonymi, z cukrem lub śmietaną. Pyszne też są z sosem i mięsem, czy z grzybami
.

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Sos :
  • 0,5 litra jagód
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać trochę letniego mleka i dokładnie rozmieszać, zostawić niech podrosną. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, jajka rozmącić z solą, dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto na kluski ręką, dolewając po trochu mleko, na koniec dodać rozpuszczone letnie masło, wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Można zrobić to w mikserze planetarnym. Ciasto na kluski przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu i niech rośnie. Z wyrośniętego ciasta kulgać kluski, lub ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i szklanką wycinać okrągłe kluski. Zostawić, aby podrosły. W garnku zagotować wodę, włożyć kluski w odległości od siebie, ponieważ jeszcze urosną i gotować je na parze 10-12 minut.
Sos:
Jagody przebrane i umyte wsypać na patelnię, dodać 1-2 łyżki cukru do smaku, podgrzewać na wolnym grzaniu, aż puszczą sok i si,e prawie zagotują. Nie należy jeść jagód surowych. Mrożone jagody wykładamy od razu na patelnię, nie rozmrażamy ich, zasypujemy cukrem i wolno gotujemy.
Kluski polewamy sosem z jagód, możemy dodać jeszcze śmietany.

23 marca 2020

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa, smaczna, wilgotna z dodatkiem bakalii. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy mikser i miska do której włożymy produkty, wszystkie od razu, babka zawsze się udaje. Może zrobić ją każdy, kto zaczyna przygodę z pieczeniem.



Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 gram rodzynek
  • 1 czubatą łyżkę pokrojonych orzechów
  • 50 gram pokrojonych bakalii
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie:
Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a bakalie dowolne; śliwki suszone, morele czy skórkę pomarańczową pokroić drobno. Babka może być tylko z rodzynkami. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę, wszystko wymieszać. Do miski dodać resztę składników na babkę: olej, dżem, mleko i jajko, mikserem wyrobić ciasto na jednolitą masę. Do babki dodać odciśnięte z wody rodzynki, bakalie i orzechy. Mogą być tylko rodzynki, ale wtedy dajemy ich 100 gram. Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Ciasta jest na dużą formę na babkę lub na dwie małe, ale to zależy od wielkości foremki. Babkę pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut do suchego patyczka. Mniejsza foremka będzie piekła się krócej. Babkę po upieczeniu wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 kawałki czekolady
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki podgrzać mieszając do połączenia na jednolitą masę.

21 marca 2020

Schab jako książka z piekarnika

Schab wieprzowy jest mięsem bardzo chudym, aby był smaczny i soczysty, trzeba go odpowiednio przygotować, zamarynować i upiec. Schab jako książka, to mięso pokrojone, ale nie do końca w plastry, przełożone wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami, bardzo smaczne, ładnie wygląda i szybko się robi. Danie pasujące na święta, imprezę ale też na niedzielny obiad.


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 11 plastrów boczku wędzonego
  • 14 śliwek suszonych

Marynata:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 łyżki wina wytrawnego czerwonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól

pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na porcje, ale tak aby centymetr na dole nie został przekrojony, schab ma być w jednym kawałku, a porcje wyglądają jak grube kartki książki, połączone na dole. Wierzch schabu ma być z białą błoną. Składniki marynaty wymieszać dokładnie, czosnek przecisnąć,  dodać do połączenia, ja dodałam soli pół łyżeczki, ale to już kwestia smaku. Mięso nasmarować marynatą dokładnie rozdzielając kawałki schabu i jak kartki książki, każdą pokryć marynatą. Tak przygotowany schab przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Śliwki suszone namoczyć. Wyjąć schab, w każde miejsce między kotletami włożyć plaster boczku i rozłożoną śliwkę, aż do końca mięsa. Rozłożyć spory kawałek folii aluminiowej, ułożyć mięso, na wierzch położyć 1/4 kostki masła pokrojoną na plasterki, oraz śliwki jeśli zostały nam. Całość bardzo dokładnie zawinąć w folię, aby nie uciekał nam sos, przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec 50 minut. Wyjąć mięso, z góry rozerwać folię i wstawić jeszcze na 15-20 minut, aby mięso ładnie się zrumieniło. Sprawdzić, czy schab jest miękki, jeśli tak wyłączyć piekarnik, mięso przykryć i zostawić na 10-15 minut. Schab zrobiony w ten sposób jest bardzo dobry, podajemy go z pieczonymi ziemniakami, które można upiec razem z mięsem w piekarniku, lub z chlebem, sałatką. Sos który zostanie w formie, można zagęścić i podać do mięsa. 


20 marca 2020

Chleb domowy na zakwasie

Najładniejszy zapach w domu, to zapach pieczonego chleba. Chleb mieszany z mąki żytniej i pszennej, z ziemniakami na zakwasie żytnim. Takiego chleba nie kupimy, przygotowanie trochę wymaga pracy, ale wynagrodzi nam to smak i zapach domowego chleba.



Składniki na zaczyn:

  • 100 gram zakwasu żytniego
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanki przegotowanej wody

Składniki na chleb:
  • 900 gram mąki pszennej
  • 900 gram mąki żytniej 720
  • 400 gram ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Zaczyn:
Wieczorem do miski wsypujemy mąkę ,dodajemy zakwas i po trochu wlewamy wodę, mieszamy aby nie było grudek. Należy przykryć ściereczką i zostawić na noc. 
Rano odlewamy od zaczynu 100 gram do słoiczka, przykrywamy kawałkiem płótna i zakręcamy gumką, tak przygotowany zakwas wstawiamy do lodówki, wykorzystamy go do następnego chleba.
Chleb:
Ziemniaki zimne przetrzeć przez praskę, zalać gorącym mlekiem, dodać sól i wymieszać. Do zaczynu dodać obie mąki, ziemniaki z mlekiem, nasiona słonecznika, siemienia i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Wyrobiony chleb przykryć ściereczką i zostawić, aby odpoczął na 35-40 minut. Przygotować trzy foremki keksowe, wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy chleb odpocznie wykładamy go do foremek, przykrywamy i zostawiamy, aby wyrósł. Chleb rośnie 4-5 godzin, ale to zależy od temperatury pomieszczenia, ale też od zakwasu. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego 220 stopni piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni,  następnie znowu po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Chleb powinien piec się góra-dół, ale to zależy od piekarnika, każdy zna swój piekarnik. Po upieczeniu chleb wykładamy z foremek i układamy na kratce aby przestygł.   Zakwas do chleba



19 marca 2020

Ciastka kwiatki smażone

Ciastka kwiatki smażone w głębokim tłuszczu, pulchne, mięciutkie, mogą zastąpić nam takie oszukane pączki, a robi się bardzo szybko. Ciasto z mąki i kefiru, nie wymaga szczególnego wyrabiania, wystarczy połączyć wszystkie składniki, usmażyć i w krótkim czasie mamy pyszne ciastka do kawy, a zapach w domu zachęca do skosztowania tych pulchnych ciasteczek.


Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 450 gram mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do kefiru dodać śmietanę wymieszać i dodać sodę, zostawić na 10 minut, naczynie powinno być trochę większe, ponieważ kefir z sodą trochę urośnie. Jajko ubić z solą i cukrem, dodać cukier waniliowy i olej. Zarobić ciasto, połączyć mąkę z masą jajeczną i kefirem, nie trzeba wyrabiać, tylko tyle aby ciasto dobrze się połączyło. Blat kuchenny posmarować olejem i wyłożyć ciasto, można je rozwałkować, ale wałek też trzeba posmarować olejem, lub rękami natłuszczonymi rozprowadzić ciasto na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawać kółka, z każdego kółka zrobić kwiatek, za pomocą noża zrobić sześć nacięć na obwodzie kółka w stronę środka, ale środka nie przecinać, zostawić małe kółko w środku kwiatka. Powstałe ciastka smażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni, obracając je, z każdej strony do złotego koloru. Ciasteczka smażą się szybko, rosną w czasie smażenia. Po wyjęciu układamy je na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, a następnie na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Ciastka kwiatki pyszne są ciepłe, ale na drugi dzień też są smaczne.

18 marca 2020

Sałata do obiadu z sosem

Surówki, sałatki, kiszone ogórki czy kapusta częste dodatki do mięsa czy ryby, ciągle te same, ale małym kosztem pracy można je urozmaić i ta sama sałata będzie smakować zupełnie inaczej. Sałata do obiadu to mix sałat, z dodatkiem suszonych pomidorów, papryki i pomidorków koktajlowych, lub czereśniowych, polana sosem na bazie oleju i soku z cytryny, prosta i smaczna, idealna do pieczonego mięsa. Dodatek suszonych pomidorów podnosi smak sałatki i sprawia ją zupełnie inną.


Składniki:


  • mix sałat mieszanych
  • 10 małych pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Sos:
  • 1 łyżka oleju od pomidorów suszonych 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz ziołowy

Wykonanie:
Sałatę umyć i dokładnie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na talerz. Pomidorki przekroić i połówki poukładać na sałacie. Paprykę umyć, odrzucić nasiona, pokroić w paski. Pomidory suszone odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, uważać aby się nie spaliły. Sałatę posypać zimnymi pestkami. Zrobić sos: połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz do smaku. Sałatkę polać sosem, można wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do salaterki, lub moja wersja na talerzu polane sosem przed samym obiadem.

17 marca 2020

Makownik domowy

Makownik to ciasto drożdżowe, przełożone masą makową z dodatkiem bakalii, zwinięte w roladę i polane lukrem. Ciasto bardzo smaczne, choć wymaga trochę pracy, ale warto, gdyż smak ciasta nam to wynagrodzi.

Składniki na ciasto:


  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 gramów drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 0,25 kg maku
  • 2 jajka
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg orzechów, bakalii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 aromat migdałowy
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kaszy manny


Wykonanie:
Mleko podgrzać, drożdże posypać łyżeczką cukru, dodać trochę mleka i dokładnie wymieszać. Zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać. Żółtka wraz z jajkiem ubić dodając cukier, cukier waniliowy i sól. Do mąki dodać ubite jajka z cukrem, drożdże i wyrabiać dolewając po trochu mleka. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące, dodać jak wszystko się połączy, wyrabiać dalej. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykryć ściereczką i zostawić, aż urośnie drugie tyle.
Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, kaszę manną i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta drożdżowego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na cztery części, każdą wałkować na prostokąt. Uciąć większy kawałek papieru do pieczenia i na nim ułożyć ciasto, posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Z każdej strony rolady powinno zostać po 10 cm pustego miejsca, aby ciasto mogło wyrosnąć wzdłuż, makownik nigdy nie odstanie, jeśli tak zrobimy. Z porcji tej wychodzą cztery makowce. Nie muszą już rosnąć, tylko od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy godzinę, sprawdzamy patyczkiem, jeśli makownik jest suchy wyjmujemy. Gorące makowniki można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.   

16 marca 2020

Boczek wędzony

Boczek wędzony, smaczny, pachnący, przerośnięty tłuszczem, idealny do chleba jak i jako dodatek do jajecznicy. Mięso powinno być świeże, o jasnym tłuszczu, najlepiej ze znanego źródła, nie za tłuste. sprężyste. Boczek możemy peklować na sucho i na mokro, obie metody są dobre, a różnią się ilością soli peklowej i czasem przygotowania, podam przepis na obie metody.




Składniki:

  • 1 kg boczku ze skórą
  • 50 lub 20 gram soli peklowej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra wody
  • sznurek na pętelkę


Wykonanie:
Peklowanie na mokro: Zagotować pół litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek i zostawić, aby woda wystygła. Do zimnej wody dodać 50 gram soli peklowej wymieszać i zalać boczek w naczyniu szklanym lub glinianym, tak aby był przykryty, mięso nie może wystawać nad powierzchnię wody, jeśli wystaje dodać jeszcze wody i soli peklowej. Zostawić w chłodnym miejscu na 8 dni, przekręcając boczek codziennie.
Peklowanie na sucho: mięso natrzeć solą peklową 20 gram, z każdej strony, włożyć do naczynia szklanego lub glinianego. Na wierzch posypać przyprawami, przykryć i zostawić na 24 godziny, aby boczek się zapeklował, nabrał aromatu. Następnie gotowy, oczyścić z przypraw, zrobić pętelkę ze sznurka wędliniarskiego, powiesić ,aby obsechł i wędzić. Wędzenie zapobiega psuciu się mięsa, nadaje piękny zapach i kolor. Kolor zależy od rodzaju drzewa, drzewo z lipy da kolor złocistożółty, a z olchy czy dębu- ciemnożółty, zaś z gruszy będzie kolor czerwonego wina. Wędzimy dymem na początku o temperaturze 50 stopni przez około pół godziny, potem zmniejszamy temperaturę na 30-40 stopni wędzimy około 1,5 godziny. Na koniec podnosimy temperaturę aby podpiec boczek do 60-90 stopni, podpiekamy przez 10-20 minut. Taki boczek jest gotowy np. do smażenia, aby był dobry do chleba trzeba go jeszcze sparzyć. W garnku gotujemy wodę, wkładamy boczek i parzymy go w temperaturze 85 stopni przez co najmniej godzinę, zostawiamy go aby jeszcze poleżał. Boczek wyjmujemy po około 20 minutach i wkładamy do zimnej wody, dzięki temu boczek będzie soczysty.

14 marca 2020

Kapusta kiszona gotowana jak dawniej

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, powinniśmy jeść jej jak najwięcej pod każdą postacią, czy surówki, czy gotowanej. Najczęściej gotujemy z niej bigos, bardzo smaczny, ale dosyć ciężko strawny, ze względu na zawartość dużej ilości mięsa i tłuszczu. Kiedyś często gotowano kapustę mniej tłustą, na kościach czy żeberkach. Jest bardzo dobra,a właściwie gotuje się sama. Taką właśnie kapustę polecam.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej dobrej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 0,40 kg żeberek lub kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • smalec

Wykonanie:
Mięso dokładnie wymyć, zalać wodą, aby tylko je przykryła, zagotować, zebrać szumowiny. Kapustę jeśli nie kwaśna, użyć całą, trochę ją posiekać, jeśli kwaśna trzeba ją opłukać i odcisnąć. Do mięsa dodać liść laurowy, ziele angielskie i kapustę, wolno gotować, aż mięso i kapusta będzie miękka. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu na złoty kolor, przełożyć bez tłuszczu do kapusty. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i przesmażyć na złoto, rozprowadzić wywarem z kapusty i dodać do garnka, zagotować, doprawić do smaku pieprzem, solą , cukrem i majerankiem. Taką kapustę podajemy z ziemniakami, polanymi skwarkami ze zrumienioną cebulką. Bardzo smaczne i treściwe danie.

13 marca 2020

Naleśniki z serem

Naleśniki cienkie, duże, złożone w chusteczkę, z serem doprawionym na słodko, danie pasujące na śniadanie, obiad czy kolację. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, zaletą tych naleśników jest to, że można usmażyć je wcześniej, przygotować farsz, a na obiad tylko je obsmażyć. Naleśniki lubią chyba wszyscy,a zwłaszcza dzieci.


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Farsz z sera:

  • 0.5 kg sera białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietanki słodkiej
  • śmietanka do polania

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać mleko i po trochu mąkę, wodę. Wszystko dokładnie ubić, ciasto nie może być za gęste, takie jak śmietanka. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, wlewać ciasto i rozprowadzić je poruszając patelnią, warstwa ciasta nie może być gruba, bo naleśniki będą pękały. Smażyć krótko z każdej strony, wyłożyć na talerz. Przygotować farsz, ser przetrzeć przez praskę, lub ugnieść widelcem, dodać cukier do smaku, cukier waniliowy i śmietankę. Ser nie może być twardy, ani za rzadki, bo będzie wypływał z naleśników. Na połowie naleśnika rozsmarować trochę sera, złożyć na pół, a potem znowu na pół. Tak przygotowane naleśniki obsmażyć na tłuszczu, jak się lubi, można mocniej, lub tylko trochę, żeby były ciepłe. Naleśniki polać śmietanką, można dodać też trochę sera, czy owoców.

12 marca 2020

Stefanka z kremem

Stefanka to ciasto z przepisu, który ma ponad 40 lat, robione w moim domu od zawsze. Ciasto kruche miodowe, składające się z trzech warstw przełożonych kremem budyniowym i polane polewą czekoladową, pyszne, mięciutkie, a krem nie za słodki. Stefanka to ciasto idealne na święta, można upiec je wcześniej, musi poleżeć chociaż przez dobę, wtedy jest najlepsza, delikatna. Przepis jest prosty, nie wymaga dużego nakładu, ciasto łatwo się wyrabia.





Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka


Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Połączyć ubite jajka z mąką i masłem, dodać miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto na Stefankę jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, wyrównać ręką, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje.

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Wykonanie:


Mąkę rozrobić w 1 szklance zimnego mleka. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Na gotujące mleko wlać mąkę rozrobioną w mleku, mieszając zagotować, odstawić, aby masa przestygła. Masło ubić dobrze mikserem, na tzw. pianę, dodawać po łyżce masę budyniową i ubijać, aż do końca budyniu. Zimne placki Stefanki, najlepiej na drugi dzień, przełożyć kremem, na pierwszy placek położyć połowę kremu, przykryć drugim, rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem. Całość polać polewą czekoladową i posypać wiórkami, ale nie koniecznie.

Polewa czekoladowa:

  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 3 łyżeczki wody
  • 2 kawałki czekolady gorzkiej

Składniki polewy podgrzać na wolnym grzaniu na patelni mieszając cały czas, jak się wszystko połączy, a cukier roztopi polać ciasto.

11 marca 2020

Sałatka mix sałat z ananasem i jajkiem

Sałatka z mixem sałat, roszponką, rukolą, lodową sałatą, z dodatkiem pokrojonego ananasa, suszonych pomidorów, jajka ugotowanego na twardo, bez mięsa ale pożywna i bardzo smaczna. Sos do sałatki jest na bazie oliwy z oliwek, ale inny, trochę ostry, trochę słodki idealnie komponuje się z całością. Taką sałatkę polecam nie tylko na kolację, ale też na lekki posiłek do pracy. Prosty przepis, szybki i smaczny.

Składniki:

  • 100 gram sałaty mieszanej mix
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 4 krążki ananasa w syropie
  • 4 suszone pomidory
  • 3-4 pomidorki koktajlowe

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z ananasa
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej czarnuszki do posypania

Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, może być sałata mieszana lub lodowa, to już zależy od upodobań. Jajko ugotować na twardo. Sałatę wyłożyć na półmisek, pomidory suszone pokroić w paseczki, a ananasa odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Wyłożyć na sałatę, na wierzch ułożyć pokrojone na ćwiartki jajko, dodać pomidorki w całości lub pokrojone. Całą sałatkę posypać mieloną czarnuszką, lub jeśli ktoś nie lubi ulubionymi ziołami. Połączyć wszystkie składniki sosu, ucierać, aż powstanie jednolita emulsja. Można składniki sosu wlać do małego słoika, zakręcić wieczko i potrząsać słoikiem, aż sos będzie jednolity. Na 10-15 minut przed jedzeniem polać sałatkę sosem.  

10 marca 2020

Polędwiczka wieprzowa w sosie winno-śliwkowym

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne i smaczne mięso, szybko się przyrządza i smakuje wybornie. Polędwiczka pokrojona w plastry, delikatnie rozbita, w pysznym sosie z suszonych śliwek na bazie czerwonego wytrawnego wina z miodem, to pomysł na danie na różne okazje, zwykły obiad ale też uroczystości rodzinne i święta.


Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 mała cebula
  • 7 suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia najlepiej smalec

Wykonanie:
Polędwiczkę obrać z żyłek i błonek, umyć i osuszyć, a śliwki namoczyć w wodzie. Pokroić mięso ukośnie na plastry, mnie wyszło 8 kawałków, każdy delikatnie rozbić przez folię, aby nie porwać włókien mięsa, obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu z obydwu stron, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przełożyć ją na polędwiczki, a na patelnię wlać wino i podgrzać, aby wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wina i polać polędwiczki. Na patelnię wlać jeszcze 3/4  szklanki wody zagotować i dolać do mięsa. Dodać namoczone śliwki, miód i przyprawy i wolno gotować 25 minut. Sprawdzać, czy sos się nie wygotował, uzupełnić w razie potrzeby wodą. Sprawdzić czy polędwiczki są miękkie, jeśli tak sos przelać do naczynia i blenderem go zmiksować, powinien być aksamitny i gęsty, jeśli jest za gęsty dolać wody. Polędwiczki wieprzowe można podać z ziemniakami, kaszą czy kluskami śląskimi, ale także z chlebem i ulubioną surówką.




9 marca 2020

Zupa fasolowa domowa

Zupa fasolowa domowa to propozycja na bardzo sycące, pyszne danie obiadowe. Gęsta zupa, ugotowana na żeberkach, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, z ziemniakami i warzywami, a także dodatkiem majeranku, doprawiona na ostro pieprzem i solą. Warzywa strączkowe, bardzo zdrowe sycą na bardzo długo, dlatego taką fasolówkę można podać jako danie samodzielne. Gotowanie fasolówki rozpoczynamy wieczorem, trzeba po prostu namoczyć fasolę.







Składniki:

  • 250 gram fasoli
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 300 gram żeberek wieprzowych lub kości
  • 200 gram kiełbasy wędzonej lub boczku  wędzonego
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 litra wody
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, aby się namoczyła. Mięso opłukać, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny. Do zupy dodać fasolę wraz z wodą w której się moczyła, liść laurowy zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać włoszczyznę, umyć i jak mięso i fasola jest na wpół miękka, dodać włoszczyznę. Zupę fasolową solimy pod koniec gotowania. Obrać ziemniaki, wymyć, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej smalcu, jak będzie złota dodać pokrojoną kiełbasę, wszystko przesmażyć i dodać do zupy bez tłuszczu. Na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i zrobić złotą zasmażkę, rozmieszać z wywarem i wlać do fasolówki. Doprawić na koniec pieprzem, solą i majerankiem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupa fasolowa domowa gotowa.

7 marca 2020

Sernik pod kokosową pianką

Sernik pod kokosową pianką- to ciasto kruche, a na nim pyszna serowa masa, przykryta leciutką, puszystą kokosową pianką.


Składniki:

Ciasto kruche:

  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 300 gram mąki pszennej

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać starte na tarce zimne masło, wymieszać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem foremkę 25 x 30 cm.
Sernik:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i po łyżce ser. Na koniec dodać olej, jak się połączy z masą serową dodać budyń i wymieszać. Masę sernikową wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. 
Kokosowa pianka:

  • 6 białek
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno dodając sól i po trochu cukier, na koniec delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Gdy sernik jest już prawie upieczony, wylać na niego ubitą pianę z kokosem i zapiec do lekkiego zrumienienia.
1

6 marca 2020

Kiełbasa swojska wędzona

Kiełbasa swojska wędzona, z mięsa wieprzowego, z czosnkiem, majerankiem, wędzona dymem drzewa liściastego, ma nie powtarzalny smak i zapach. Potrzebna jest jednak wędzarnia. Wędzenie jest procesem, który z jednej strony zapobiega psuciu się mięsa i przedłuża czas jego przechowywania, z drugiej zaś strony nadaje kiełbasie specyficzny smak, zapach i kolor.


Składniki:

  • 2,5 kg mięsa z łopatki wieprzowe chudego
  • 1 kg mięsa z biodrówki, karkówki
  • 1,5 kg podgardla lub boczku 
  • 100 gram soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 szklanki wody przegotowanej zimnej
  • jelita

Wykonanie:
Mięso pokroić w większą kostkę, dodać sól peklową, dokładnie wymieszać i zostawić przykryte na co najmniej 12 godzin. Zapeklowane mięso opłukać, zmielić przez maszynkę do mięsa na dużych otworach, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Wyrobione mięso powinno być wymasowane, stanowić jednolitą masę. Jelita wieprzowe opłukać. Do maszynki do mięsa założyć specjalny lejek do napychania kiełbasy, nałożyć na niego jelito i formować kiełbasę, napychając ją dosyć mocno, ale żeby nie popękała. Kiełbasę powiesić na kiju i zostawić na noc, aby obeschła. Na drugi dzień wędzić ją dymem drzewnym, kolor kiełbasy zależy od rodzaju drzewa, i tak drewno z buka, klonu, lipy daje kolor złocistożółty, a z dębu i olchy - ciemnożółty, a z gruszy barwę czerwonego wina. Wędzenie prowadzi się w temperaturze 40-50 stopni na początku przez pół godziny, potem 30-40 stopni przez 30-90 minut, a na koniec przypieka się przez 10 minut w temperaturze 60-80 stopni 10-20 minut. Łącznie takie wędzenie trwa około 3 godzin. Następnie taką kiełbasę należy sparzyć w gorącej wodzie, temperatura wody nie może przekroczyć 75 stopni, a czas parzenia to 45 minut.  Kiełbasa biała

5 marca 2020

Sałatka z mixu sałat i kurczaka

Sałatka bardzo prosta, szybka i pożywna, idealna na kolację, czy drugie śniadanie, a co najważniejsze jest fit, czyli nie utyjemy po niej. Pyszne połączenie mixu sałat z pieczonym lub gotowanym kurczakiem, z dodatkiem suszonych pomidorów, świeżej czerwonej papryki, a wszystko polane delikatnym sosem.

Składniki:

  • mix sałat (sałata lodowa, roszponka, rzymska, fioletowa)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • mięso z piersi lub z udka kurczaka
  • 1 łyżeczkę natki pietruszki

Wykonanie:
Sałatę wymyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Kurczaka można wykorzystać z obiadu, udko lub pierś gotowaną lub pieczoną, pokroić w plastry i ułożyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć i pokroić w paski. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w paseczki, wyłożyć na sałatkę. Nasiona słonecznika lub dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos, olej z suszonych pomidorów wymieszać z sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli i pieprzu, oraz oregano, wszystko wymieszać i polać sałatkę, posypać zieloną pokrojoną drobno natką pietruszki.


4 marca 2020

Szybki obiad Tagliatelle Carbonara

Szybki obiad Tagliatelle Carbonara, to bardzo szybie i smaczne danie, nie tylko na obiad, ale też na kolację dla całej rodziny. Makaron ze zrumienionym boczkiem, otulony pysznym aksamitnym sosem  z jajek, z serem i zieloną pietruszką. Ja robię makaron sama, ale można zrobić z makaronem kupionym w sklepie.


Składniki:

  • 400 gram makaronu 
  • 150 gram wędzonego boczku
  • 5 łyżek drobno startego sera żółtego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i przesmażyć, skwarki same puszczą tłuszcz, smażyć, aż boczek będzie rumiany, ale nie można być twardy. Ser najlepiej parmezan, lub inny żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do miseczki i dodać całe jajko, dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz i 4 łyżki sera startego, dokładnie połączyć. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i ugotować makaron al dente. Do masy jajecznej z serem dodać 1-2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć na patelnię z boczkiem, nie podgrzewać, tylko wymieszać, polać sosem z jajkami i serem, wymieszać, sos ma być aksamitny, jajka nie mogą się ściąć, bo powstanie jajecznica, posypać zieloną pietruszką . Całość wyłożyć na talerz i posypać resztą startego sera. Jak zrobić swój makaron Makaron ze szpinakiem

3 marca 2020

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Rogaliki drożdżowe z kawałkiem jabłka. mięciutkie, pachnące wanilią, mogą być też nadziane marmoladą lub bez niczego. Smaczna przekąska, lub dodatek do kawy czy herbaty.



Składniki:

  •  0,5 kg mąki pszennej
  • 50 gram drożdży 
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Wykonanie:
Mleko    lekko podgrzewamy. Do  drożdży dodajemy        pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i żółtko ubite z cukrem i cukrem waniliowym, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Bierzemy po kawałku ciasta i wałkujemy koło, które dzielimy na 8 trójkątów. Jabłka obieramy, wydrążamy z nasion, kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek jabłka i zawijamy rogala. Robimy nie duże rogaliki, bo jeszcze będą rosły. Przykrywamy rogale i zostawiamy, aby podrosły. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika, piec 20 -25 minut w temperaturze 160-170 stopni,  ja piekłam 20 minut.

2 marca 2020

Wątróbka smażona z cebulą i musem jabłkowym

Nie muszę chyba przekonywać, że wątróbka jest bardzo zdrowa i należy ją jeść w każdym wieku. Danie bardzo smaczne, szybkie, a dobrze przyrządzona zaspokoi najbardziej wymagającego smakosza, a jest mało kaloryczna. Pomysł na podanie jej z musem jabłkowym podsunęła mi jedna Pani, która tak podaną jadła w Niemczech.




Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1-2 jabłka
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki majeranku

Wykonanie:
Wątróbkę oczyść z błon, wymyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja nakłuwam każdy kawałek, aby wątróbka nie pryskała w czasie smażenia. Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na oddzielnej patelni. Jabłko obrać pokroić 3/4 jabłka w kostkę, a resztę w plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać jabłko pokrojone w kostkę, posolić, poddusić chwilę, a jak miękkie dodać majeranek i trochę pieprzu. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wątróbkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć z jednej strony, potem z drugiej strony po 2 minuty, wyłożyć na wierzch uduszoną cebulę i obok cząstki jabłek, chwilkę podgrzać. Wątróbkę osolić i dodać pieprzu. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami, musem z jabłka i kiszonym ogórkiem dla zrównoważenia smaku.