25 lutego 2020

Zupa Zagraj

Biedna zupa czyli Zagraj, od dawna gości na polskich stołach, ma różne nazwy, jest bardzo prosta i smaczna, rozgrzewająca w czasie zimnych dni. Nie potrzeba do niej dużo produktów, mimo swojej prostoty, zupa ta często gości w nie jednym domu.


Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki i 1 łyżka
  • 1 liść laurowy
  • łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka majeranku

Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć, przekroić, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć grzanie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, dodać sól, pieprz do smaku i liść laurowy. Gdy ziemniaki się gotują, zrobić zacierki tzn. zanieść ciasto z 1/2 szklanki mąki i trochę wody, musi być dosyć twarde i zetrzeć je do zupy na tarce jarzynowej o dużych otworach, można dodać jajko, ale ta zupa jest wersją biedną. Cebulę obrać pokroić w kostkę i przesmażyć ją na złoty kolor na smalcu, następnie przełożyć ją do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać łyżkę mąki i zrobić złotą zasmażkę, dolać trochę zupy i wlać do garnka. Zupę doprawić majerankiem, i zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, dodać pieprzu i jeśli trzeba soli. 

3 komentarze:

  1. Ja dodawałam kiełbaskę w cienkie plasterki, a potem słupki pokrojoną z tą cebulką lekko podsmażoną. Zacierki robiłam zwijając skubane kulki. Zupa była "lecznicza" w dolegliwościach żołądkowych... dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myśmy garnek wyskrobali nawet to przypalone

    OdpowiedzUsuń