Biedna zupa czyli Zagraj, od dawna gości na polskich stołach, ma różne nazwy, jest bardzo prosta i smaczna, rozgrzewająca w czasie zimnych dni. Nie potrzeba do niej dużo produktów, mimo swojej prostoty, zupa ta często gości w nie jednym domu.
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki i 1 łyżka
- 1 liść laurowy
- łyżka smalcu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć, przekroić, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć grzanie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, dodać sól, pieprz do smaku i liść laurowy. Gdy ziemniaki się gotują, zrobić zacierki tzn. zanieść ciasto z 1/2 szklanki mąki i trochę wody, musi być dosyć twarde i zetrzeć je do zupy na tarce jarzynowej o dużych otworach, można dodać jajko, ale ta zupa jest wersją biedną. Cebulę obrać pokroić w kostkę i przesmażyć ją na złoty kolor na smalcu, następnie przełożyć ją do zupy, a na pozostały tłuszcz wsypać łyżkę mąki i zrobić złotą zasmażkę, dolać trochę zupy i wlać do garnka. Zupę doprawić majerankiem, i zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, dodać pieprzu i jeśli trzeba soli.
Ja dodawałam kiełbaskę w cienkie plasterki, a potem słupki pokrojoną z tą cebulką lekko podsmażoną. Zacierki robiłam zwijając skubane kulki. Zupa była "lecznicza" w dolegliwościach żołądkowych... dla mnie.
OdpowiedzUsuńMyśmy garnek wyskrobali nawet to przypalone
OdpowiedzUsuńTa gałka?
OdpowiedzUsuń