14 lutego 2020

Zupa rybna

Ryby nie muszę przekonywać, są bardzo zdrowe, powinniśmy jeść je bardzo często. Zupa rybna tym razem z karpia, ale może być z każdej ryby, z ziemniakami, z dodatkiem warzyw i pomidorów to prosty, a syty posiłek dla każdego.


Składniki:

  • głowa, kręgosłup, ogon, jadalne odpadki z karpia
  • 2 -3 dzwonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidory pelati
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki majeranku
  • zielona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej

Wykonanie:
Rybę dokładnie wymyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę obraną, wolniutko gotować. Po 15 minutach włożyć włożyć dzwonka karpia, wolniutko gotować 15 minut, dodać sól do smaku. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Wyjąć delikatnie dzwonka z zupy, obrać z ości. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć, dodać łyżkę mąki mieszając zrobić jasnozłotą zasmażkę, dodać obie papryki, wymieszać i zalać przecedzonym rosołem z ryby, dokładnie wymieszać. Całość przelać do garnka, dolać resztę rosołu, czosnek, ziemniaki i pokrojoną marchewkę z rosołu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać około pół puszki pomidorów pelati, lub kilka świeżych pokrojonych w większa kostkę. Doprawić zupę pieprzem, solą, majerankiem, dodać natkę pietruszki i pokrojone na kawałki dzwonka ryby. Można dodać na koniec  śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz