Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami i zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna i pożywna.
Składniki:
- 0,25 kg żeberek lub kości
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 0,25 kg kiszonych ogórków
- 3-4 łyżki śmietany
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- zielony koperek
- sól
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, dodać włoszczyznę bez marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, gdy mięso jest na wpół miękkie dodać do zupy ziemniaki razem z utartą na dużych oczkach marchewką. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę, a na koniec dodać śmietanę i pokrojony koperek. Jeśli zupa ogórkowa jest mało kwaśna można dolać soku z ogórków. Zupę ogórkową można ugotować bez mięsa, wtedy należy ugotować wywar z warzyw, a ogórki starte przesmażyć na maśle.
Ile wody na te zupę
OdpowiedzUsuńOkoło 5 szklanek.
Usuń